PRIJEDOR – U organizaciji ”Atlanske inicijative”, u Prijedoru je 1. avgusta ove godine odrzana radionica o temi “Sigurnost, prava i uključivanje povratnika – Prijedor i okolina”. U radionici su učestvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Prijedoru, policijske uprave, školstva i nevladinog sektora, te predstavnici povratnika u zakonodavnim institucijama Republike Srpske. Pored Seada Jakupovića, predsjednika Skupštine grada i glavni imam Prijedora Merzuk ef Hadžirušidović, Sanja Munjiza iz Foruma za bezbjednost, Đorđo Jež predstavnik policijske službe za mjesne zajednice, Došenović Mile, Inđić Zoran i Damir Kajtez iz SJB Prijedor

Cilj ove radionice bio je izložiti rezultate istraživanja o sigurnosti povratnika koje je Atlantska inicijativa provodila u Prijedoru i okolini od januara do avgusta ove godine. Uz podršku Azre dr Pašalić, koja je moderirala skup, i Sudbina Musića, saradnika u istraživanju, dr. Edina Bećirević je predstavila rezultate istraživanja koji pokazuju da veliki broj prijedorskih povratnika još uvijek žive sa dubokim osjećajem nesigurnosti.

O ulozi povratnika i stepenu njihove integracije u Prijedoru mogla su se čuti oprečna mišljenja na ovoj radionici. Poznavaoce prijedorskih neprilika je međutim iznenadio izuzetno visok nivo komunikacije medju Prijedorčanima.

Svi su se učesnici složili da povratnici imaju sigurnosne probleme, te da rezultati pokazuju objektivno stanje u Prijedoru, ali su se razilazili u identifikaciji uzroka takvog stanja.

Istraživanjem u Prijedoru obuhvaćena je bošnjačka povratnička zajednica. Prijedor je po misljenju inicijatora idealna sredina za ovakvu vrstu istrazivanja. Radi se o lokalnoj zajednici koja je, barem kada je u pitanju prijeratna imovina nesrpskog stanovnistva, prva u Bosni i Hercegovini implementirala povratak, no proteklih nekoliko godina o Prijedoru se govori kao o sredini u kojoj se ozbiljno krše prava povratnika.

Primarni cilj ovog istraživanja ”Atlanske inicijative” je prije svega na primjeru Prijedora, pokazati domaćoj javnosti te predstavnicima međunarodne zajednice pravu sliku stanja u kojem se nalaze povratnici.

”Atlanska inicijativa” je pored istrazivanja u Prijedoru, slicno istrazivanje je provela i sa povratnicima Srbima u Bosanski Petrovac. Oba izvještaja biće objavljena u oktobru.

Piše: Sudbin Musić, saradnik Atlantske inicijative iz Prijedora