NATO i EU jučer su raspravljali o situaciji u BiH. Sve zemlje učesnice saglasne su da se budućnost BiH nalazi u evroatlanskim strukturama. Istovremeno su zabrinuti zbog etničkih tenzija i retorike u BiH.

Na sastanku Sjevernoatlanskog savjeta i Političko-bezbjednosnog komiteta EU jučer u Briselu jedna od glavnih tema bila je situacija u BiH. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fogg Rasmussen, naglasio je da je Sjevernoatlanski savez nedavno proširio svoj Akcioni plan za članstvo na BiH, ali da će on biti primjenjen tek kada se u zemlji riješi pitanje vlasništva vojne imovine , odnosno kada ono bude prenijeto sa nivoa entiteta na nacionalni nivo. Rasmussen je tim povodom izjavio:

 „Ja se nadam da će do toga ubrzo doći. To će ujedno pokazati i da različite strane u BiH mogu zajedno da donose odluke u cilju dobrobiti svoje zemlje.“

Rasmussen je naglasio da NATO i EU moraju da više razgovaraju i sarađuju, kao i da su svi svjesni „političkih komplikacija  koje neće nestati preko noći“. Kao primjere da EU i NATO  mogu mnogo toga da postignu zajedno Rasmussen je naveo saradnju u Avganistanu, Somaliji, Kosovu i BiH. On je rekao da ja je EU ta koja vodi operaciju Althea u BiH, ali da pritom ima punu podršku NATO snaga.

 Pred- i postizborni zadaci u BiH

 Na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu , predstavnici Sjevernoatlantske alijanse i EU razmotrili su trenutne, kao i buduće odnose sa BiH. Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU, Cathrin Ashton (Ketrin Ešton), smatra da bi bilo veoma važno da u predizbornom periodu u BiH, lokalni političari jasno kažu da budućnost zemlje leži u Evropi. Tako bi, prema mišljenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, građani BiH mogli da od svojih političara traže i dobiju odgovore na pitanje, šta će im dobro donijeti evrointegracije.

 „Moramo da razmotrimo i budućnost i da pogledamo u post-izborni period u BiH. Da vidimo načine kako da se ojačaju odnosi između različitih strana u BiH, ali i da razmotrimo naš doprinos u tom pravcu., rekla je Cathrin Ashton.“

 Ona je naglasila da je u svim trenutnim i budućim izazovima, snaga odnosa NATO i EU važan za rješavanje problema.

 26.05.2010.

Izvor: Deutche Welle

web izvor>http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5608860,00.html?maca=bos-TB_bs_avaz_sve-4962-xml-mrss

Foto: Predsjednistvo BiH(Arhiv)