Evropska komisija upozorila je danas da državljanstvo EU “ne smije biti na prodaju” nakon kontroverze u vezi sa inicijativom Malte da odobri pasoše bogatijim stranim investitorima.

“Odobrenje državljanstva zemlje članice znači i odobrenje državljanstva EU i sva prava koja idu uz to. Zemlje članice treba da odobravaju državljanstvo osobama kada za to postoji `jedinstvena veza` ili `jedinstvena povezanost` sa određenom zemljom”, rekla je evropska komesarka za pravosuđe Viviane Reding u obraćanju Evropskom paralmentu u Strazburu. Ona je naglasila da “državljanstvo ne smije biti na prodaju!”.

Redingova je istakla da Evropska komisija pažljivo prati zemlje članice koje su uspostavile programe za odobrenje državljanstva investitorima, te da je Malta posljednji primjer.

Projekat dodjele državljanstva koji je predložio premijer Malte Joseph Musca predviđa dodjelu pasoša te zemlje stranim državljanima voljnim da investiraju 1,15 miliona eura u tu zemlju.

Redingova je zaključila da je legitimno postaviti pitanje da li državljanstvo EU treba da zavisi od “obima nečijeg novčanika ili bankovnog računa”.

Izvor: Srna (16. januar 2014.)