a

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš istakao je večeras u Sarajevu da su SAD opredjeljene da rade sa bosanskohercegovačkim liderima da ostvare cilj uspostavljanje demokratske i prosperitetne BiH, koja je aktivni član EU i NATO-a i daje svoj doprinos.

 

Ambasador Ingliš je na prijemu upriličenom povodom 4. jula – Dana nezavisnosti SAD, pozdravio deklerativnu namjeru BiH da postane bitna članica EU i NATO saveza koja tim zajednicama daje doprinos.

– Nije dovoljno samo reći da nešto želite. Članstvo u evroatlantskoj porodici i njenim institucijama se mora zaslužiti. U suprotnom, deklaracije ostaju samo riječi – rekao je ambasador SAD obraćajući se pristutnim zvanicama iz političkog, vjerskog i javnog života u BiH i diplomatskom koru.

On je napomenuo da su SAD i šira međunarodna zajednica spremni pomoći BiH da ono za što se deklerativno zalaže postane stvarnost.

– Danas, pred kraj mog mandata u BiH, ponavljam obećanje SAD koje smo dali prije 15 godina i koje će novi ambasador i svi oni koji dođu poslije nas ispunjavati – da smo spremni i da želimo pomagati građanima BiH dok im konačno ne bude omogućeno da se okrenu budućnosti koja nosi mir, slobodu i prosperitete – poručio je Ingliš.

 

03.06.2010.

Izvor: SRNA