SArajevoNa sastanku lidera političkih partija u Bosni i Hercegovini sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom u Sarajevu, na kojem je bilo riječi o provođenju odluke “Sejdić i Finci”, ni nakon skoro devet sati razgovora nije postignut dogovor.

Lideri SBB-a BiH, SDA, SDP-a i HDZ-a 1990, koji su se obratili novinarima u ponedjeljak uveče nakon završetka sastanka, istakli su da i dalje problem predstavljaju dva izborna područja u Federaciji BiH (FBiH) i nemogućnost postizanja kompromisa oko načina izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH.

Sastanku, koji je počeo juče oko 15.30 sati, prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, predsjednik SDS-a Mladen Bosić i zamjenik predsjednika SDS-a Pregrag Kovač, te predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović.

Sastanku je prisustvovao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i funkcioner ove stranke Šefik DŽaferović i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji.

Dodik je nešto prije 20.00 sati napustio sastanak, najavivši da će se vratiti ako ga obavijeste da je postignut dogovor.

(18. februar 2014.)