SIRIJASirijska vlada predala je medjunarodnoj zajednici više od 86 odsto svojih zaliha hemijskog oružja, prema Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja.

Generalni direktor te organizacije Ahmet Izimdži rekao je danas da je Sirija upravo predala još jednu turu sirovih materijala koji se koriste za proizvodnju hemijskog naoružanja.

On je u saopštenju naveo da je na teretne brodove u sirijskoj glavnoj luci Latakiji utovarena poslednja pošiljka hemijskih materijala, i kasnije isporučena na jedan američki brod u Sredozemlju, gde će te hemikalije biti uništene uz nadzor stručnjaka iz Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja.

Sirija nije ispunila nekoliko rokova predvidjenih prošlogodišnjim sporazumom za uništenje njenog hemijskog oružja, koje u celosti treba da se završi do 30. juna. Sirija insistira na tome da će ispuniti taj krajnji rok.

Sporazum iz 2013. je usvojen na osnovu rusko-američkog dogovora kojim su izbegnuti američki vazdušni udari na Siriju, posle napada hemijskim oružjem u blizini Damaska, u kojem je poginulo nekoliko stotina osoba.

(22. april 2014.)