NSASavjetodavni panel Vlade SAD-a smatra da prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima treba prekinuti jer krši slobode i minimalno doprinosi zaštiti od terorizma.

Prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima koje je organizirala Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) predstavlja veliko kršenje građanskih sloboda i trebalo bi biti obustavljeno, priopćio je danas vladin savjetodavni panel.

U izvještaju Odbora koji nadgleda zaštitu privatnosti i ljudskih sloboda, zaključuje se da je program o prikupljanju telefonskih brojeva koji je provodila NSA nelegalan na više načina i doprinosi malo ili nimalo borbi protiv terorizma.

U izvještaju panela na 238 stranica navedeno je da je program “ima minimalni doprinos zaštiti nacije od terorizma” i da je na osnovu informacija do kojih je došao Odbor, uključujući poverljive brifinge i dokumentaciju, zaključeno da ni u jednom slučaju u kojem je bilo opasnosti po SAD taj program nije dao rezultat u protuobaveštajnoj istrazi, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Kršenje ustavnih prava

Navedeno je i da program krši ustavna prava o slobodi govora i zaštiti nerazumnih pretresa i ne zadovoljava odredbe federalnog zakona o poštivanju privatnosti.

U izvještaju je navedeno i da program predstavlja opasnost za novinarstvo jer izvori informacija koji bi mogli dati ključne informacije možda uskrate te informacije iz straha da bi podaci o tome koga su pozivali sa svog telefona mogli dovesti do ljudi koje su kontaktirali.

Izvještaj je objavljen mjesec dana nakon što je specijalni panel koji je imenovao američki predsjednik Barack Obama zatražio da se preispita elektronska špijunaža radi zaštite privatnosti i povrati poverenje javnosti.

Programi NSA su u fokusu javnosti od kada je bivši suradnik NSA Edward Snowden medijima otkrio 200.000 poverljivih dokumenata.

Izvor: Agencije (23. januar 2014.)