slovenijaSlovenija danas sa dilemama obilježava desetu godišnjicu ulaska u savez NATO zajedno sa Bugarskom, Estonijom, Letonija, Litvanijom, Rumunijom i Slovačkom, prenose agencije.

Članstvo u savezu je pored ulaska u Evropsku uniju bio jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Slovenije, koja je proteklih deset godina učestvovala u svim najvažnijim operacijama, a posebno u misijama na Kosovu (Kfor) i u Afganistanu.
 
Danas na raspoloženje građana prema vojnom savezu NATO najviše utiču finansijska i ekonomska kriza, kao i aneksija Krima ruskog predsjednika Vladimira Putina.
 
Slovenija spada u krug zemalja koje su se obavezale da će po ulasku u vojni savez izdvajati dva odsto bruto nacionalnog proizvodna (BDP) u odbranu, a danas u tu svrhu izdvaja samo jedan odsto.
 
Za ulazak u savez NATO je na referendumu 2003. godine glasalo 66,8 odsto Slovenaca, danas bi ih bilo daleko manje. U vrijeme referenduma se veliki dio civilnog društva zalagao za aktivnu miroljubivu politiku i neutralnost izvan vojnog saveza.

(29. mart 2014.)