snowdenŠest mjeseci nakon što je otkrio prve dokumente agencije NSA, Snowden izjavio da je postigao ono što je namjeravao.

Bivši analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji je otkrio velike razmjere globalnog elektroničkog nadzora što ga je provodila ta tajna služba, rekao je u intervjuu objavljenom u utorak da je postigao ono što je namjeravao.

“Za mene osobno misija je već ispunjena”, rekao je Snowden listu The Washington Post, koji je sa njim razgovarao u Moskvi.

To je prvi direktan Snowdenov intervjuu otkako je u junu stigao u Rusiju, koja mu je dala politički azil, podsjeća agencija Hina.

“Ja sam već pobijedio. Čim su novinari mogli slobodno obavljati svoj posao, sve što sam pokušavao učiniti dobilo je smisao, jer, zapamtite, nije mi bila namjera promijeniti društvo. Želio sam društvu dati priliku da samo odluči trebali li se promijeniti”, rekao je Snowden.

Opovrgnuo je optužbe da je htio naštetiti NSA-i. “Ja radim na tome da se NSA popravi. I sada radim u interesu NSA-e. Oni su jedini koji to ne shvaćaju”, rekao je.

‘Asketski život’

Za jedne zaštitnik ljudskih prava, a za druge izdajica, Snowden živi na nepoznatoj lokaciji u glavnom ruskom gradu.

The Washington Post piše da je na intervju s novinarom stigao sam i da nije pokušavao komunicirati prikriveno. Rekao je da tokom boravka u Rusiji ima pristup internetu, odvjetnicima i novinarima.

Snowden je rekao da se smatra “kućnom mačkom” i da rijetko napušta kuću u kojoj živi.

“Jednostavno nema neke velike potrebe. Povremeno nešto iskrsne, neke stvari koje odem pogledati ili obaviti i sresti neke ljude”, rekao je Snowden.

Dodao je da živi asketski, na juhi s rezancima i pomfritu. Prima goste koji mu donose knjige, ali ih ne stigne pročitati.

Snowden je opovrgnuo da je kineski ili ruski čovjek. “Nemam nikakvih odnosa s ruskom Vladom. Nisam sklopio nikakav dogovor s njima. Ako sam uopće dezertirao, dezertirao sam od Vlade u javnost”, istaknuo je.

Izvor: Agencije (24. decembar 2013.)