UNVlada Srbije zatražiće održavanje sednice SB UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno političke situacije na Kosovu, rekao Vulin.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbjednosne političke situacije na Kosovu, istakavši kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je reko, još nigde nijesu mogli da čujemo jasnu i određenu osudu.

Vulin je na press konferenciji u Vladi Srbije reako da smatra da čitavu međunarodnu zajednicu mora da zabrine najava prelaska kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovku vojsku.

“To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor”, poručio je Vulin.

On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu.

(06. mart 2014.)