Šefovi diplomatija EU na sastanku u ponedjeljak (21.02.) trebalo bi da razmotre situaciju u BiH i buduću ulogu EU u zemlji. Upozoravaju bh. lidere da im predstoji puno posla i da je neophodno što prije formirati vladu.

 

U decembru prošle godine šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice pozvali su novoizabrane političke lidere u BiH da se angažuju na konstruktivnom dijalogu usmjerenom ka jačanju institucija i boljem funkcionisanju države. Tom prilikom EU je najavila i pomoć BiH na njenom evropskom putu kroz pojačano evropsko prisustvo u zemlji. Upravo će rasprava o jačoj ulozi Unije i mehanizmima evropske pomoći u procesu evrointegracija BiH biti jedna od tema Savjeta ministara spoljnih poslova EU, koji se u ponedeljak, 21. februara sastaju u Briselu. Ministarskim sastankom predsjedava šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton, a povodom razgovora o BiH portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić za Dojče vele je izjavila:

„Ministri će raspravljati o situaciji u BiH i o tome šta bi EU trebalo da uradi. Na dnevnom redu su pitanja vezana za budućnost BiH i ulogu EU u kontekstu Lisabonskog ugovora i nove Evropske diplomatske službe, a imajući u vidu i jasan stav visoke predstavnice Ešton, da je Zapadni Balkan jedan od njenih prioriteta.“

Kocijančić je kazala da se na Savjetu ministara očekuje intenzivna rasprava, ali da će usvojeni zaključci, u svom konačnom i pisanom obliku, biti objavljeni tek u martu. „Tada će Savjet spremiti konkretne pozicije i za predstojeći sastanak Vijeća za implementaciju mira“, kaže Kocijančić.

Još se traži budući predstavnik EU u BiH

Pored razmatranja prijedloga najefikasnijih mjera koje bi doprinijele ubrzanju evrointegracija BiH, u Briselu je u toku i procedura izbora novog predstavnika EU u BiH. Evropski analitičari, ali i pojedini zvaničnici, smatraju da se već dugo čeka na odluku Brisela, a da bi sam čin imenovanja novog predstavnika i jačanje ureda EU u BiH pozitivno uticalo, kako na evrointegracije i reformske procese, tako i na političku kulturu i klimu u BiH. Iz kancelarije Ketrin Ešton poručuju da još nije završen proces izbora te da februarski Savjet ministara neće donijeti i ime evropskog ambasadora u BiH.

„Mi smo već rekli da bismo željeli da na tom mjestu imamo nekoga visokog profila, ko je iskusan, da bi mogao da na pravi način predstavlja interese i ambicije EU. Proces tog izbora je još u toku“, izjavila je Kocijančić za Dojče vele.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pak, smatra da bi do kraja ove godine trebalo uspostaviti funkcionisanje kancelarije novog evropskog predstavnika u BiH, ali i okončati rad OHR-a.

Brisel poziva na brzo formiranje vlade sa evropskom agendom

Pred raspravu šefova evropskih diplomatija o BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Incko, razgovarao je za britanskim ministrom spoljnih poslova, Vilijamom Hejgom. Tom prilikom istaknuta  je neophodnost deblokade izgradnje koalicije u BiH i fokusiranja buduće vlade na evrointegracije zemlje.

U Briselu, u kancelariji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Ketrin Ešton, za Dojče vele kažu da žele da vide, što je prije moguće, novu vladu u BiH. Portparolka šefice evropske diplomatije, Maja Kocijančić, dodaje:

„Mi smo to poručili i odmah poslije izbora u BiH. Zaista bismo željeli da se to brzo dogodi jer Bosnu i Hercegovinu čeka mnogo izazova i intenzivan rad kako bi postigla napredak na putu evrointegracija. Želimo da poručimo i da je EU spremna da uradi sve što je moguće kako bi pomogla BiH na tom putu.“

Izvor: Deutche Welle (20. februar 2011.)