Aplikacija za slanje poruka Telegram izmjenila je svoju politiku privatnosti i prihvatila da odaje određene podatke korisnika u slučaju “terorizma” osim u Rusiji, s kojom je u sukobu.

“Ako Telegram primi sudski nalog u kom se potvrđuje da ste osumnjičeni za terorizam, možemo dati nadležnim vlastim vašu IP adresu i broj telefona”, navedeno je u novim pravilima privatnosti, uz dodatak da se “to još uvek nijednom nije desilo”.

Postoji i jedan izuzetak.

“Nećemo razmatrati nijedan zahtev ruskih vlasti i nađa politika privatnosti se ne primenjuje u Rusiji. Nastavićemo da se odupiremo”, rekao je jedan od osnivača Telegrama Pavel Durov, nakon što je ruska agencija za komunikacije Roskomnadzor pozdravila izmene.

Ruske vlasti su sredinom aprila naredile blokadu Telegrama, koji ima 200 miliona korisnika od čega je sedam odsto u Rusiji, jer ta aplikacija ne omogućava službama bezbednosti da čitaju poruke korisnika.

Telegram je, ipak, uspeo da zaobiđe blokadu i uglavnom mu se može pristupiti iz Rusije.

Na sajtu aplikacije je navedeno da su izmene stupile na snagu 14. avgusta u skladu s evropskim zakonom o zaštiti podataka. Durov je rekao da će preduzete mere učiniti Telegram manje atraktivnim za one koji čitaju terorističku propagandu.