09. juna 2014. godine je u Banskom dvoru u Banjoj Luci održana konferencija ”65 godina NATO-a: mir, sigurnost i razvoj u Evropi”. U radu konferencije učestvovali su eksperti iz oblasti sigurnosti i medija, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane BiH te članovi diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Uvodničar je bio Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD-a. Wilson je ekspert za pitanja NATO-a, američko-evropske odnose i oblast odbrane i sigurnosti. Prije nego što se pridružio Atlantskom vijeću Wilson je bio savjetnik za vanjsku politiku američkog predsjednika i direktor Evropskog odjela u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Wilson je govorio o odnosu NATO-a prema Bosni I Hercegovini i uslovima koji su potrebni da bi Bosna I Hercegovina nastavila integracijski proces.

nato-banjaluka2

 

U prvoj panel diskusiji, na kojoj je bilo riječi i o proteklih 65 godina NATO-a, pored Wilsona je govorila I Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH. Trišić-Babić je naglasila nužnost političkog dogovora u Bosni I Hercegovini, koji je nužan da bi Bosna I Hercegovina počela primjenjivati Akcioni plan za članstvo. Ole Fauske, zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu naglasio je da su do sada postignute značajne reforme na putu ka NATO-u, a najznačajnija je formiranje Ministarstva odbrane BiH i jedinstvenih Oružanih snaga BiH. Na panelu je istaknuto da su zahvaljujući tome Oružane snage BiH dale nemjerljiv doprinos u spašavanju ljudskih života u nedavnim tragičnim poplavama koje su pogodile Bosnu I Hercegovinu.

Na drugom panelu, koji se bavio proširenjem NATO-a nakon 1989, govorili su Angel Angelov, ambasador Bugarske u BiH, Andrzej Krawczyk, ambasador Poljske u BiH, Davor Božinović, bivši minsitar odbrane Republike Hrvatske, Dragan Pejanović, sekretar MUP-a Crne Gore i bivši šef Komunikacijskog tima Vlade CG za NATO integracije I Jelena Milić, direktorica Centra za evroatlantske studije iz Beograda.

Istočnoevropski diplomati i regionalni eksperti predstavili su iskustva svojih zemalja nakon učlanjenja u Savez, kao i tokom pristupnog procesa. Istaknuli su prednosti stupanja u članstvo NATO-a, koje su pomogle u tome da se učvrsti mir u Evropi. Zahvaljujući tome, došlo je do porasta stranih investicija I razvoja ekonomija tih zemalja. Dragan Pejanović je naglasio čvrstu opredijeljenost Crne Gore da uskoro postane članica NATO-a, dok je Jelena Milić govorila o politici vojne neutralnosti Srbije, ali I o mehanizmima saradnje između te zemlje I NATO-a.  

Izazove koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu ka NATO-u te potencijalne benefite analizirali su ugledni domaći stručnjaci na trećem panelu, Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju, Vildana Selimbegović, glavna I odgovorna urednica Oslobođenja, Željko Kopanja, direktor NIGD “DNN” ispred Nezavisnih novina, i Goran Pranjić iz Odsjeka za NATO iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Značajan doprinos u otvorenoj debati dali su studenti I profesori Banjalučkog univerziteta.

 

Nato clanak

 

Nato clanak 2