Crna Gora NATOPozitivno javno mnijenje u Crnoj Gori o pristupanju države NATO-u u porastu je u proteklih šest mjeseci.

Podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava, organizacija koja pažljivo prati proces euroatlantskih integracija u Crnoj Gori, objavio je prošlog mjeseca izvještaj koji pokazuje da integraciju u NATO podržava 38 posto građana, što je od marta porast od 6 posto.

Nenad Koprivica, izvršni direktor centra, kaže da, iako 45 posto građana ne podržava članstvo u Alijansi, taj broj polako opada.

“Političke stranke koje učestvuju u vlasti javno podržavaju integraciju u NATO, dok je većina stranaka u opoziciji protiv integracije u NATO. Protivnici integracije u NATO mišljenja su da građani moraju odlučivati o tom pitanju na referendumu, i smatraju da će referendumski rezultati biti negativni,” izjavio je Koprivica za SETimes.

Crna Gora pridružila se Akcionom planu za članstvo u Alijansi 2006. godine, a kao naredni korak smatra se punopravno članstvo u NATO-u.

“S obzirom na našu želju i ambiciju da dobijemo poziv za članstvo u 2014, mi ćemo nastaviti s daljnjim ispunjavanjem obaveza, a dajemo i aktivan doprinos globalnoj stabilnosti kao posvećen i pouzdan partner alijanse,” izjavio je ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Lukšić je također izjavio za lokalne medije da će vlada “intenzivirati dijalog s građanima na temu integracije u NATO, te da će ponuditi dovoljne argumente kako bi oni mogli shvatiti pogodnosti od članstva u alijansi.”

Predrag Nikolić, vlasnik bara “Blues Brothers” iz Nikšića, kaže da članstvo u NATO-u predstavlja jedinu garanciju mira na Balkanu.

“Ne vidim nijednu drugu organizaciju koja može garantovati stabilnost. Ako govorimo o osnovnim stvarima za normalne ljude, poput ekonomije, sigurnosti, stabilnosti, dovoljno je uporediti zemlje koje su članice NATO-a s onima koje nisu, te uvidjeti razliku i pogodnosti,” izjavio je Nikolić za SETimes.

Članstvo u alijansi zagovara i vlada.

“Prioritet vanjske politike Crne Gore je priključenje NATO-u. Ta organizacija predstavlja garanciju za suverenitet naše zemlje,” izjavio je Nebojša Kaluđerović, vanjskopolitički savjetnik premijera i koordinator za NATO.

Aleksandar Dedović, direktor nevladine organizacije “Alfa Centar”, kaže da će članstvo u Alijansi imati pozitivnih političkih, ekonomskih i sigurnosnih implikacija po međunarodnu reputaciju zemlje.

“Mir, stabilnost, vladavina prava, ljudska prava, te unapređivanje građanskih sloboda i civilnog nadzora nad vojnim i sigurnosnim sektorom neke su od vrijednosti koje su zajedničke članicama NATO-a i kojima je posvećena i Crna Gora,” izjavio je Dedović.

On je dodao da jačanje i depolitizacija državnih institucija, uštede u sektoru odbrane, razmjena tehnoloških postignuća, mogućnosti studiranja, zapošljavanja i radnih mjesta u zemljama NATO-a stvaraju imidž zemlje u koju je bezbjedno investirati.

Koprivica kaže da je integracija u NATO povezana s integracijom u EU, koju podržava 75 posto građana Crne Gore.

“Nijedna država bivše Jugoslavije nije ostvarila san o pristupanju EU bez pristupanja u NATO. Iako taj princip nije javan, te iako predstavnici NATO-a to ne podvlače, postoji utisak da se Crna Gora ne može pridružiti EU bez pridruživanja NATO-u,” izjavio je Koprivica.

Izvor: setimes.com (19. januar 2014.)