Koji su argumenti ZA, a koji PROTIV priključenja Bosne i Hercegovine NATO-u? Živa debata o ovim argumentima vodila se 27. 28. novembra u hotelu Bosnia u Sarajevu između timova studenata sa teritorije cijele države.

Takmičenje su organizirali Atlantska inicijativa i Centar za međunarodne odnose iz Banja Luke, a projekat je podržala ambasada SAD-a u BiH.

Učesnicima takmičenja lično se obratila ambasadorica Maureen Cormack, koja je i ovaj put pokazala kako rado podržava edukativne projekte sa mladim ljudima. Cormack je u svom govoru istakla kako će Sjedinjene Američke Države i dalje snažno podržavati Bosnu i Hercegovinu kako bi ispunila uslove iz Tallinna i aktivirala Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP). “Pokretanje MAP-a je od izuzetne važnosti i donijet će dobro ne samo sigurnosnom sistemu naše zemlje, nego i ekonomskom rastu.”, izjavila je ambasadorica Cormack.

Novembarska debata nastavak je takmičenja studenata u pisanju eseja o temi “Šta NATO integracija znači za BiH?”. Deset najboljih eseja objavljeni su u publikaciji pod istim nazivom, koja je ovom prilikom promovirana. Predstavljajući publikaciju, Edina Bećirević iz Atlantske inicijative zahvalila se studentima za entuzijazam i izuzetnu kreativnost u pisanju eseja.

Debatnom takmičenju prisustvovali su i autori nagrađenih eseja, Katarina Tadić i Haris Delić koji su se također obratili prisutnima. Tadić je istakla višestruke prednosti članstva Bosne i Hercegovine u NATO-o, te naglasila da “spremnost sadašnjih članica da prihvate BiH kao ravnopravnu članicu ne smije biti još jedna propuštena šansa”. Delić je u svojim stavovima bio vrlo eksplicitan. Za njega, integracija BiH u NATO nije tek jedna od opcija, već “jedini put ka očuvanju sigurnosti i poboljšanju životnog standarda u Bosni i Hercegovini”.

Debatnom takmičenju predhodila su predavanja stručnjaka u ovoj oblasti, gđe Ane Trišić – Babić, profesora Miloša Šolaje i diplomate Gorana Pranjića. U njihovim predavanjima oni su obradili političke, ekonomske i sigurnosne implikacije članstva BiH u NATO-u. Nakon uvodnih predavanja, kao i obraćanja ambasadorice Cormack i organizatora uslijedila je studentska debata.

Debata je bila koncipirana oko argumenata o ekonomskim i regionalnim sigurnostim implikacijama članstva BiH u NATO-u. Finalna tema, koja je odlučila o pobjednicima glasila je: “Članstvo u NATO-u za BiH nema kredibilnu alternativu”. Pobjednički tim debatnog takmičenja činili su: Darija Sesar, Tahir Herenda i Milica Nikolić. Svi članovi tima kao nagradu su dobili iPad. Nagradu (iPad) dobio je i najbolji pojedinačni debatant – Fuad Avdagić. Iako je debata imala vrlo takmičarsku atmosferu, provedena je u najboljem demokratskom duhu. Pored mogućnosti razmjene intelektualnih mišljenja, bila je to i prilika za neformalno druženje studenata iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Autor: Amina Bukvić

Izvor:https://atlantskainicijativa.org/ (09.novembar 2015.)

Foto GALERIJA:

 21

3

4 n

 5

6  

4