slovenijaU Sloveniji je u petak i službeno počela izborna kampanja za Europski parlament koji se održavaju 25. maja, a u ponoć strankama i skupinama ističe rok za predaju izbornoj komisiji liste kandidata za osam slovenskih zastupnika u europarlamentu.

Svoje kandidatske liste do sada je podnijela većina parlamentarnih stranaka te neke manje izvanparlamentarne skupine.

Među njima su lista “Vjerujem” bivšeg državnog revizora Igora Šoltesa, unuka bivšeg jugoslavenskog lidera Edvarda Kardelja.

Tu je i neobična akcijska grupa “Posao iz snova” koja vodi kampanju isključivo putem društvenih mreža, a svoje je kandidate izabrala ždrijebanjem.

Podnošenje kandidatura najavile su još izvanparlamentarne stranke Zares i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča, te Piratska stranka i Zeleni Slovenije.

Dugogodišnji slovenski eurozastupnik Jelko Kacin, inače dosadašnji izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, najavio je da će se na izborima za svoj treći mandat kandidirati putem samostalne liste, nakon što je propao pokušaj za stvaranje zajedničke liberalne liste u kojoj bi bili i kandidati iz vladajuće stranke Pozitivna Slovenija (PS) premijerke Alenke Bratušek.

(25. april 2014.)