Ukrajina ParlamentU Ukrajini je zbačen autoritarni režim. To ne bi smjelo da dovede do podjele zemlje. Potreban je novi početak sa svim političkim snagama, smatra Bernd Johan, urednik ukrajinske redakcije Deutsche Wellea.

Odjednom sve ide vrlo brzo. Parlament Ukrajine je smijenio predsjednika Viktora Janukoviča. Novi predsjednik će biti izabran već u maju. I još jedna dobra vijest iz Kijeva: slobodna je Julija Timošenko, liderka opozicije i bivša premijerka. U Ukrajini se dogodilo mnogo toga, to su istorijski događaji. Demokratska revolucija u Evropi.

Narod je svrgnuo autoritarni i korumpirani režim koji je zemlju i njena bogatstva tretirao kao privatnu svojinu. Kada su ljudi počeli da se brane, režim je na kraju pucao na njih.

Poslije krvoprolića i scena građanskog rata posljednjih dana, sada je moguće političko rješenje sukoba. Pored parlamenta, težak proces političkog prestrojavanja mora da organizuje prelazna vlada. Ova nova vlada mora da bude formirana brzo i trebalo bi da ima predstavnike svih političkih snaga – čak i iz redova bivših pristalica Janukoviča. Inače, sukob koji je podijelio Ukrajinu, mogao bi ponovo da eskalira. U tom slučaju, ne može se isključiti mogućnost da zemlja bude podijeljena na dva dijela.

Otpor sa Istoka

Kijev, centar i zapad zemlje su u rukama opozicije. I snage bezbjednosti izgleda podržavaju novu vlast. Ali u mnogoljudnim dijelovima zemlje, istočnoj i južnoj Ukrajini, postoji veliki otpor. Baš tu je prethodni predsjednik imao svoju bazu moci. Guverneri lokalnih samouprava sumnjaju u legitimnost odluka parlamenta u Kijevu. Priča se o državnom udaru i prevratu. To predstavlja politički dinamit i može da dovede do nove radikalizacije političke debate.

Posebno jer je na istoku uticaj Rusije veliki. Moskva govori o prijetnji ustavnom poretku od strane ekstremista i time jasno daje do znanja da odbacuje prevrat u Ukrajini. Rusija je u odnosu prema Ukrajini vođena sopstvenim interesima. Podržavala je Janukovičev režim i bilo bi naivno vjerovati da će se Kremlj u budućnosti držati podalje od ukrajinske unutrašnje politike.

Janukovičevi dani u politici su sigurno odbrojani. Međutim, on ne želi da prihvati gubitak moći, mada je politički potpuno diskreditovan. On je odgovoran za zločine protiv sopstvenog naroda. Mnogi članovi parlamenta iz njegove vladajuće stranke su zato glasali za njegovu smjenu i nove izbore. To je dobar znak.

Timošenko ponovo na političkoj sceni

Ipak, ostaje da se vidi kako će cijela Janukovičeva stranka reagovati na događaje u Kijevu. Postoji opasnost da radikalni političari u njihovim redovima nastave da dižu ljude protiv pokreta demokratije u Kijevu. Za kontraverze bi mogla da se pobrine i Julija Timošenko. Ona je već najavila da namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima. Među bivšim liderima opozicije, vjerovatno je i dalje najpopularniji političar. Ali ona je takođe, u više navrata izazivala političke podjele. Koliko strasno je jedni podržavaju, isto tako žestoko su je do sada ostali Ukrajinci odbacivali.

Ukrajini sada prije svega treba dijalog. Neophodno je politički krenuti od početka. Opozicija, koja je sada preuzela vlast u Ukrajini, mora da dokaže da ć́e put kojim je krenula dovesti i do nacionalnog pomirenja. Samo tako demokratske promjene mogu da uspiju. I nadajmo se da su političari sa Istoka Ukrajine, koji su do sada podržavali Janukoviča, takođe spremni za novi početak.

Izvor: www.dw.de (23. februar 2014.)