UNUN su prihvatile zahtjeve Palestinaca da se pridruže potpisnicima međunarodnih konvencija, a švicarska vlada je saopćila da mogu da potpišu i Ženevsku konvenciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon saglasio se da oni potpišu 13 međunarodnih konvencija i informirao sve 193 zemlje članice o tome, prenosi Associated Press.

Švicarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopćilo je danas da je pristup “države Palestine” konvencijama na snazi od 2. aprila. Izrael ističe da Ženevske konvencije, koje zabranjuju naseljavanje okupirane zemlje, ne bi trebalo da se odnose na Zapadnu obalu i Gazu, jer one nisu univerzalno prihvaćene kao država.

Palestinci su podnijeli te zahtjeve nakon što je Izrael odbio da oslobodi četvrtu, konačnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika dok palestinska strana ne pristane na produženje pregovora o miru nakon isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma, krajem aprila.

Abas je tada potpisao pisma za potpisivanje 15 međunarodnih konvencija , 13 u UN-u, jedne u Žnevi i jedne u Holandiji. Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN-u najavio je da će Palestina zvanično postati potpisnik 13 od 15 konvencija 2. maja i da je spremna da podnese zahtjeve za učlanjenje u još više agencija UN-a i da postane potpisnik konvencija i sporazuma u zavisnosti od izraelskih akcija.

Palestinska uprava se inače obavezala da neće unapređivati svoj status u međunarodnoj zajednici dok traju pregovori, obnovljeni krajem jula, zahvaljujući nastojanjima SAD. U pregovorima nije bilo napretka, a nedavno su zapali u krizu zbog niza unilateralnih poteza obje strane, prenosi B92.

Izvor: Fena (11. april 2014.)