Viktor OrbanMađarski premijer Viktor Orban naglasio je da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi.

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, kazavši da je glasanje pokazalo da je Mađarska najujedinjenija nacija u Evropi, javio je Reuters.

Orban je kazao da su rezultati potvrda politici njegove vlade u stvaranju radnih mjesta, podršci porodici i borbi za nacionalni suverenitet.

Mađarski glasači rekli su “jasno i glasno da je zemlja ponovno mjesto gdje se isplati živjeti, raditi, imati porodicu i gdje su prevladane nesuglasice iz protekle četiri godine”, kazao je Orban, prenosi agencija Hina.

“Ovo nije bila samo neobična pobjeda. Mi smo zabilježili tako sveobuhvatnu pobjedu, čije značenje još ne možemo u potpunosti shvatiti”, naglasio je pred okupljenima u sjedištu njegove stranke Fidesz.

Dodao je da su glasači kazali “ne” mržnji i “ne” napuštanju Evropske unije. “Potvrdili su da je mjesto Mađarske u EU, ali samo ako ima snažnu nacionalnu vladu”, kazao je.

Drugi mandat

Orban, prvi mađarski premijer koji je dobio dva uzastopna mandata, zahvalio je biračima i rekao: “Novo, izvanredno razdoblje je pred nama. Pozivam građane Mađarske da zajedno uđemo u njega” s ciljem da načinimo od Mađarske “veliku i uspješnu” zemlju, dodao je.

Prema rezultatima baziranim na prebrojanih 93,12 posto glasova, Fidesz, konzervativna populistička stranka premijera Orbana, ima 44,61 posto glasova, savez lijevog centra 25,73 posto, a stranka krajnje desnice Jobbik 20,66 posto. Prag od pet posto premašila je još mala ekološka stranka LMP, s 5,17 posto glasova.

Fidesz bi time dobio 133 od 199 mjesta u parlamentu. Odaziv na izbore bio je 63,8 posto.

Socijalistička stranka “primila je na znanje” rezultate izbora, rekao je njen vođa Attila Mesterhazy, dodajući da, ipak, neće čestitati pobjedniku, stranci Fidesz. Govoreći u svom štabu u izbornoj noći, Mesterhazy je naglasio da je glasanje bilo provedeno pod “nepoštenim pravilima”.

Očekivani rezultati

Rezultatima je zadovoljna stranka ekstremne desnice Jobbik, koja za sebe kaže da je sada najjača nacionalna radikalna stranka u Evropskoj uniji.

“Jobbik sistematski (…) povećava svoju popularnost (…) A prije evropskih izbora važno je reći da je danas Jobbik u EU najjača nacionalna radikalna stranka”, rekao je čelnik stranke Gabor Vona. Naglasio je da se stranka ne predaje te da ima namjeru pobijediti na izborima 2018.

LMP je, pak, prošao “kroz ušicu igle”, ali ako sve ostane kao što je sada, zadržat će svoj parlamentarni mandat, kazao je čelnik stranke Andras Schiffer.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul čestitali su Orbanu na pobjedi njegove stranke Fidesz, javila je agencija MTI.

I prije izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fidesz osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnjevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je hoće li zadržati dvotrećinsku većinu koja joj omogućava da mijenja ustav, navode agencije.

Međutim, mnogi Mađari – naročito na siromašnijem sjeveroistoku zemlje – smatraju da im protekle četiri godine nisu donijele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Izvor: Agencije (07. april 2014.)