slovenijaNakon izbora Zorana Jankovića za vođu Pozitivne Slovenije, očekuje se odluka Alenke Bratušek o mogućem odlasku s mjesta premijerke.

Trese se vlada premijerke Slovenije Alenke Bratušek nakon što ju je na mjestu predsjednice stranke Pozitivna Slovenija (PS) smijenio Zoran Janković.

Koalicioni partneri u vlasti traže vanredne parlamentarne izbore. Odgovor premijerke očekuje se u utorak, a ne isključuje se ni zahtjev Parlamentu za glasanjem o povjerenju Vladi na čijem je čelu.

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić javlja iz Ljubljane da postoje dvije mogućnosti razvoja situacije u Sloveniji.

Parlamentarne stranke mogle bi tražiti izglasavanje povjerenja Vladi, u kojem slučaju imaju mjesec dana da u tri pokušaja izaberu privremenog mandatara do novih izbora, zakazanih za 2015. Ako ga ne izaberu, slijede prijevremeni izbori.

Ukoliko Bratušek podnese ostavku, kako je najavila, ona mora obavijestiti predsjednika Sabora, koji u roku od sedam dana mora to predočiti saborskim zastupnicima, nakon čega slijedi izbor privremenog mandatara.

Šezdeset dana od raspuštanja Parlamenta, izbore mora raspisati predsjednik Borut Pahor.

Slovenski novinar Bojan Požar rekao je za Al Jazeeru da se Vlada Slovenije praktično već raspala, te da samo postoji u tehničkom smislu.

Kako je kazao, iako Jankovića prati niz krivičnih prijava, njegov izbor na čelo stranke nije iznenađujući jer je on, zapravo “otac stranke”, koji je ustanovio Pozitivnu Sloveniju prije tri godine i lično odabrao njene članove.

Janković pozvao Bratušek da ne odstupi

Građanska lista, stranka ministra unutrašnjih poslova Slovenije Gregora Viranta, smatra da nakon izbora Zorana Jankovića za predsjednika Pozitivne Slovenije (PS) više ne postoje uslovi za funkcionisanje koalicije.

Iz te stranke je saopšteno da očekuju dogovor o prijevremenim izborima.

Izborna komisija objavila je u ranim jutarnjim satima u subotu da je na kongresu Pozitivne Slovenije glas Jankoviću dalo 422 delegata, odnosno 55,53 posto od ukupnog broja, dok je za ostanak Bratušek na mjestu predsjednice glasalo njih 338.

Janković je na podijum nakon proglašenja rezultata pozvao i Bratušek te zahvalio članovima stranke koji su glasali za njega, prenosi Hina.

“Moguće je i bilo bi pravilno da i dalje imamo predsjednicu Vlade koja je svoju ulogu dobro obavila”, rekao je Janković.

Pozvao je Bratušek pozvao da ne odstupa s mjesta premijerke, što je ranije najavljivala da će učiniti ako ne dobije podršku kongresa na mjestu predsjednice stranke.

Janković je rekao da će on biti predsjednik stranke do idućeg kongresa te je pozvao na jedinstvo.

Dodao je da bi želio da stranka pod njegovim vodstvom sadašnjoj Vladi Slovenije ulije hrabrost da provodi svoj koalicioni program i programske dokumente.

Prije glasanja delegata, u obraćanju članovima kongresa, Janković je rekao da želi da Vlada Alenke Bratušek ostane na vlasti do parlamentarnih izbora predviđenih za jesen iduće godine, ali da joj je potrebna rekonstrukcija, te provođenje ekonomskih i infrastrukturnih projekata koji će zadovoljiti građane i glasače.

Poruka premijerke

Nakon objave rezultata, Bratušek je  rekla da zahvaljuje delegatima kongresa koji su joj dali svoj glas, ne spominjući mogućnost odlaska s dužnosti premijerke Slovenije.

Dodala je da Jankoviću želi da “i ostvari ono što najavljuje riječima”.

Parlamentarni zastupnik Pozitivne Slovenije i njen kandidat na izborima za Evropski parlament Peter Vilfan, koji je pred kongres otvoreno stao na stranu Bratušek, rekao je za Slovensku televiziju da će ona svoju odluku u pogledu sudbine Vlade javnosti predočiti u utorak, a do tada neće davati izjave.

Politički analitičari navode da daljnji razvoj političke situacije u Sloveniji sada zavisi od koalicionih partnera Pozitivne Slovenije u Vladi, jer su neki od njih najavljivali svoj sigurni odlazak iz Vlade, ako stranku preuzme Janković.

Izvor: Al Jazeera i agencije (26. april 2014.)