Aleksandar VučićRezultati izbora u BiH dočekani su kao što se i očekivalo. Opozicija u RS likuje, pozicija oprezna, dok u ostatku zemlje nemaju pretjerane nade da će se desiti neki krupni zaokreti

Rezultati izbora u Srbiji različito su dočekani u BiH, ovoga puta ne sa negativnom konotacijom da bi moglo biti posljedica po odnose dvije zemlje, već zbog tihog rata koji se vodi između opozicije u Republici Srpskoj i naprednjaka s jedne i SNSD-a s druge strane. Ova “bitka” traje još od predsjedničkih izbora u Srbiji i učešća SNSD-a u kampanji Borisa Tadića i tadašnjeg DS-a.

Zbog toga su i zanimljivije reakcije na izborni rezultat u Srbiji iz RS-a jer su one, kada je riječ o vladajućoj partiji odmjerene. Lider SNSD-a Milorad Dodik čestitao je naprednjacima i Aleksandru Vučiću na ostvarenim rezultatima.

Dodik: “Postojale su špekulacije, ali nema zastoja”

“Dobijen je jedan novi potencijal i kapacitet za reforme koje je Srbija sama izabrala a narod potvrdio. Za ono što je SNS predlagala kao evropski put Srbije, dobila je potpunu verifikaciju u narodu. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa vlastima u Srbiji u kontinuitetu. To nije nikada bilo upitno. Postojale su neke špekulacije ali mislim da nema zastoja ni mogućnosti da dođe do usložnjavanja odnosa”, rekao je Dodik.

Gotovo niko u BiH ne očekuje neke bitnije zaokrete u srbijanskoj politici prema BiH, tim više što će prioritet vlastima u Srbiji biti evropski put i EU integracije. Međutim opozicija u RS-u izrazito je zadovoljna rezultatom izbora, nazivajući ga “veličanstvenom i superiornom pobjedom”. Ne zbog toga što im je politika SNS-a bliska već zbog (loših) odnosa između SNS-a i SNSD-a, što opoziciji u RS-u ide na ruku zbog narednih oktobarskih izbora. Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a poistovjećuje pobjedu SNS-a u Srbiji sa rezultatima SDS-a ostvarenim na proteklim lokalnim izborima uz očekivanje da će i u ostalim gradovima narod prepoznati njihovu politiku.

Za SDS pobjeda naprednjaka veličanstvena i superiorna

“To je ključna poruka koja dolazi nakon veličanstvane i superiorne pobjede naprednjaka u Srbiji. Teško mogu da shvatim kako neko može svoj politički opstanak da gradi na izazivanju sukoba sa vodećom političkom snagom u Srbiji. Milorad Dodik nema orjentaciju u ovom vremenu i pozivam ga da mirno prihvati činjenicu da nema povjerenje građana”, kaže Tadić.

Istovremeno, u SNSD-u odbacuju mogućnost da se bilo ko iz opozicije poistovjeti sa SNS-om ili njihovim liderom. Igor Radojičić potpredsjednik SNSD-a kaže da mu nije jasno zbog čega opozicija u RS-u koristi rezultate naprednjaka kada nemaju nikakvih dodirnih tačaka: “Ne znam zašto se pokušavaju identifikovati sa pozicijom u Srbiji. Neko je jednom rekao da bi izborna kampanja mogla poprimiti razmjere u kojoj će opozicioni lideri glumiti u šouu “Vučić možeš biti ti”. Ne vidim nijednog od njih koji ima taj kapacitet. Ono što je bitno da nijedna partija u Srbiji nije imala disonantne tonove prema RS”.

Analitičari vjeruju da odličan rezultat naprednjaka neće promijeniti odnos prema BiH i da će, kao što su i političari svjesni, fokus srbijanske politike biti na evropskim integracijama. “Mislim da će Vučićeva orjentacija biti na unutrašnju politiku i na zbivanja unutar Srbije a da će on taj trend odnosa zadržati u smislu da podržava cjelovitost BiH ali i specijalne i paralelne veze sa RS. Ipak vidi se da je daleko veća distanca sadašnje vlasti prema aktuelnoj vlasti u RS-u nego što je to bilo ranijih godina. Negativnih posljednica neće biti”, tvrdi Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam Srbije.

Kraj “hladnog” perioda?

Stranke sa sjedištem u Federaciji BiH uglavnom su istog stava kada je riječ o tome da Srbija treba da se bavi svojim problemima kojih je mnogo a ne da se upliće u unutrašnje odnose BiH, o čemu je posljednjih godina dosta bilo riječi. Smatraju da se ta distanca može očekivati od naprednjaka kada je riječ o unutrašnjim pitanjima u BiH, ali da u smislu podrške evropskom putu Srbija može pomoći.

“Srbija je izražavala ambiciju da bude pokretač procesa u regionu a ovoga puta ima i političke preduslove za to. Međutim pokretanje procesa znači i partnerski odnos i dobru saradnju sa svim zemljama u regionu. Tako da, osim eventualno retoričkih prepucavanja očekujem poboljšanje odnosa Beograda i Sarajeva i početak nekog novog pravca prema EU gdje bi Srbija trebala da bude podrška a ne smetnja”, kaže Mirza Kušljugić iz SDP-a BiH.

Neće se mjenjati odnos prema BiH

I analitičari vjeruju da se odnosi sa zemljama u regionu neće mijenjati i da će prioritet srbijanske politike biti na evropskin integracijama. “SNS neće mnogo mijenjati odnos prema BiH i RS. On će nastojati da se zadrži u Dejtonskim okvirima. Vodiće se računa o tome kako se živi u RS-u i u BiH ali EU je prvi cilj Srbije. Svaka neopreznost u tom slučaju će biti isključena. SNS-u su potrebni dobri odnosi sa BiH u cjelini”, zaključuje direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, Miloš Šolaja.

Izvor: www.dw.de (18. mart 2014.)