obamaAmerika i Evropska unija pozdravili su danas odluku Teherana da 20. januara počne primjenu sporazuma o iranskom nuklearnom programu dogovorenom između predstavnika Irana i velikih sila.

Iran će od 20. januara prvi put započeti eliminaciju skladišta visoko obogaćenog uranijuma i uništavanje dijela infrastrukture u kojoj bi moglo da se vrši obogaćivanje.

“Pozdravljam ovaj korak. Sada ćemo se posvetiti radu kako bismo postigli sveobuhvatnu rezoluciju o svim spornim pitanjima”, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton je, također, pozdravila ovu odluku iranskih vlasti.

“Postavljene su osnove za dosljedno, čvrsto i postepeno provođenje zajedničkog akcionog plana u trajanju od šest mjeseci”, izjavila je Ashtonova koja je vodila pregovore u ime grupe država pet plus jedan (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).

U saopštenju Ashtonova je navela da će tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ da preduzmu mjere za praćenje i verifikaciju ovog sporazuma.

Zapadne zemlje su i dalje oprezne po pitanju iranskog nuklearnog programa, jer je to pitanje godinama bilo sporno u odnosima sa Iranom.

“Mislim da je, u ime nacionalne bezbjednosti i mira i bezbjednosti u svijetu, došlo vrijeme da se da šansa diplomatiji”, poručio je Obama.

Izvor: Srna (13. januar 2014.)