ban ki munMirovna konferencija Ujedinjenih nacija o Siriji “Ženeva 2” završena je večeras u Montreu, a za petak u Ženevi je, pod pokriviteljstvom UN, zakazan nastavak bilateralnih pregovora dve sirijske delegacije.

Posle izlaganja 45 govornika koji su se manje-više svi zalagali za nastavak dijaloga sirijskih strana, često polazeći sa potpuno suprotnih pozicija, ali uz stav da je neophodno da krvoproliće prestane i da se spreči dalji razvoj terorizma u Siriji –
konfreneciji su se na kraju još jednom obratili ministar spoljnih poslova Sirije Valid Mualem i predstavnik nacionalnog saveta opozicije Ahmad Džarma.

Šef sirijske diplomatije je izrazio nadu da je današnja konferencija samo uvod u međusirijski dijalog koji treba da se nastavi u samoj Siriji.

Predstavnik opozicije Ahmad Džarma se takođe zahvalio onima koji njih podržavaju, a posebno Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Kuvajtu i Kataru – za borbu, kako je rekao, protiv “brutalnog režima u Damasku”.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je, zatvarajući skup, podsetio da je za to potrebno potpuno primeniti sve stavke Ženevskog kominikea i odmah zaustaviti nasilje.

(22. januar 2014.)