Admiral James Foggo, komandant Zajedničke komande NATO-a izjavio je da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Nakon posjete Ministarstvu odbrane BiH i sastanka sa ministricom Marinom Pendeš, on je rekao da BiH treba da usvoji godišnji nacionalni program, koji će državi donijeti stabilnost i sigurnost.

“Bio sam u BiH prije više mjeseci, nisam nikada BiH izgubio iz vida. Ova zemlja ima ključnu ulogu za evropski mir i promoviranje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, što naglašava važnost ove zemlje za NATO i Balkan. NATO je zahvalan BIH na dugogodišnjem doprinosu u operacijama podrške za mir u svijetu. Vaš doprinos je od velike važnosti i doprinosi kolektivnoj sigurnosti”, poručio je Foggo u Sarajevu.

On je podsjetio da su NATO i BiH počeli raditi zajedno na reformi odbrambenih institucija BiH 2006. godine, kada je BiH ušla u partnerstvo za mir.

“Partnerstvo se razvijalo i važno je ići naprijed u tom pogledu. Potičem BiH da nastavi napredovati tako što će svoje snage učiniti modernijim. Poboljšanja će dati Oružanim snagama sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda, ali i pomoć u inostranstvu”, dodao je.

Foggo je kazao da savremene Oružane snage ovise o adekvatnim resursima da bi bile efikasne, a građanima pružaju okvir neophodan za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

“NATO posvećuje pažnju pružanju podrške BiH, uključujući BiH kroz rad NATO štaba u Sarajevu. Spremni smo pružiti pomoć i savjete OSBiH i ministarstvu sigurnosti i drugim institucijama”, izjavio je admiral Foggo.

“U decembru je NATO ponudio BiH da podnese godišnji program. To je dizjan kako BiH vidi svoje Oružane snage, a ne šta vam Brisel govori kako treba da one izgledaju. Vidjeli smo mnogo diskusija, ja u potpunosti podržavam program i želim da bude podnesen. Kada se to desi – dobit ćete stabilnost i sigurnost i OSBiH koje će voditi ka prosperitetu”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara – on je poručio da su operacije NATO snaga odbrambene – a ne ofanzivne. Također, govorio je i o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

“Vidio sam da Republika Srpska mijenja mišljenje u proteklih nekoliko godina. Bili su za NATO i MAP, sada nisu. Godišnji nacionalni plan je pitanje kako vi želite da dizajnirate vaše oružane snage”, rekao je.