Ruski “Noćni vukovi” nalaze se na turneji po Balkanu, a kako je ranije najavljeno, ove sedmice su u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na upit Radiosarajevo.ba, u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a su kazali da “ovakve posjete negativno utiču na stabilnost beskorisne su i ne treba ih podržavati”.

“Važno je da lokalne vlasti i nadležne institucije u BiH rade na rješavanju tog pitanja. I dalje apelujemo na organe vlasti u BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje. Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili odgovornost ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navedeno je iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić označio je ovu grupu ranije kao sigurnosnu prijetnju, pa je dvojici iz ove grupe zabranjen ulazak u BiH , ali ne i cijeloj grupi.

Procjena da ta grupa “predstavlja opasnost po sigurnost”, ne stoji u Srbiji i Republici Srpskoj, kroz čije bi gradove od ponedeljka 19. marta trebalo da prođe bajkerska turneja Vukova, nazvana “Ruski Balkan”.

“Plan je da u Banjaluci budemo 21. marta. Posetićemo nekoliko pravoslavnih crkava i spomenik Caru Nikolaju II, a u Beogradu planiramo pres konferenciju 27. marta u Ruskom domu”, potvrđeno je za RSE iz organizacionog komiteta “Noćnih vukova”.

Izvor: RSE (20. mart 2018.)