Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack ocijenila je da je dobro vidjeti mlade iz Jajca, kako na miran i dostojanstven način istupaju i bore se za ono u šta vjeruju, naglašavajući da je zabrinuta zbog plana da se u Jajcu, prvi put od 2002. godine, otvore “dvije škole pod jednim krovom”.

“Gledali smo i čitali posljednjih mjeseci o učenicima u Jajcu koji su ustali da se bore za budućnost – u kojoj uče, rade i idu u školu zajedno”, kazala je američka ambasadorica novinarima nakon što je u Jajcu razgovarala sa srednjoškolcima i općinskim načelnikom Edinom Hozanom, a potom u Travniku sa ministricom obrazovanja SBK Katicom Čerkez.

Naglašavajući da ne želi vidjeti da se trend podjela širi, Cormack je istaknula da su je, tijekom njenog dosadašnjeg mandata u BiH, i bh. politički lideri, također, uvjeravali da su zabrinuti kada je riječ o obrazovanju i podjelama.

“Međutim, mislim da je došlo vrijeme da se riječi pretvore u djela. U Jajcu sam razgovarala sa učenicima, nastavnicima i roditeljima, koji imaju viziju zajedničkog pohađanja škola, te zajedničkog nastavnog plana i programa. Vjerujem da ovi učenici zaslužuju podršku i od građana i od vlasti”, poručila je američka ambasadorica.

Nakon sastanka sa američkom ambasadoricom, ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez izjavila je da situacija u obrazovanju u Jajcu, te u cijelom kantonu, predstavlja realno stanje i ustroj BiH, te rješenja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejton je rekao da u BiH žive tri naroda, koja govore tri jezika, te daje pravo djetetu da se obrazuje na svom maternjem jeziku”, kazala je Čerkez, te je ponovila da će nova srednja škola sa bosanskim nastavnim planom i programom početi sa radom, samo ukoliko za nju bude zainteresiranih učenika.

“Sve ovisi o želji roditelja i učenika. Ako ne bude interesa, škola će ostati na papiru”, kazala je.

Na pitanje novinara koju će školu pohađati djeca srpske nacionalnosti ukoliko Jajce, uz dvije postojeće srednje škole sa hrvatskim, dobije i školu sa bosanskim nastavnim planom i programom, Čerkez je istaknula da će se moći opredijeliti.

“Kako god djeca hrvatske nacionalnosti odlaze u Banja Luci u Katolički školski centar, tako isto mogu i ta djeca iz Jajca otići u Banja Luku, a mogu i prihvatiti onaj nastavni plan sa kojim raspolažemo. Nažalost, mali je broj djece srpske nacionalnosti i u Jajcu i u SBK, te govorimo o dva većinska naroda u ovom kantonu, uz potpuno uvažavanje i djece srpske nacionalnosti” istaknula je Čerkez.

Nakon što su danas dobili podršku američke ambasadorice u BiH, srednjoškolci iz Jajca najavljuju da neće odustati od borbe protiv podjela u školskim klupama.

“Sa veseljem smo zaključili da ima mnogo mogućnosti i da još ništa nije izgubljeno. Između ostalog, Ministarstvu ćemo nastaviti slati pisma i očekivati odgovore. Ovo je tek početak.”, kazao je za RSE učenik Nikolas Rimac.

Odluku o osnivanju nove srednje škole u Jajcu potvrdila je i Skupština Srednjobosanskog kantona, a predstavnici vlasti tvrde da time ispunjavaju zahtjev lokalne zajednice, odnosno roditelja.

Dvije srednje škole u Jajcu trenutno rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, a učenicima je pružena mogućnost pohađanja bosanskog jezika i vjeronauka.

(28. mart 2017.)