Pripadnici vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO Štaba u Sarajevu donirali su u utorak, 26.maja medicinsku opremu građanima Bosne i Hercegovine (BiH). Radi se o nastavku pomoći u borbi protiv pandemije.

Donacija je uručena Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, a radi se o toplomjerima, zaštitnim vizirima za lice, maskama, zaštitnim naočalama i odijelima, jorganima, jastucima, posteljinama i sredstvima za dezinfekciju. Slična donacija uručena je prošli petak, 22. maja, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS).

Nakon što je BiH uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), niz saveznika odazvao sa značajnom podrškom Bosni i Hercegovini.

„To je istinski dokaz solidarnosti unutar Saveza koji djeluje u situacijama poput COVID-19“, rekao je zamjenik komandanta NATO Štaba, brigadir Morten Henriksen.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez rekao je da se radi o bitnoj donaciji koja će pomoći bolničkom sistemu u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

„Ova donacija biće od koristi radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije, te dodatno olakšati tretman pacijenata zaraženih virusom COVID-19“, saopšteno je iz NATO štaba.

Vlada SAD-a do danas je izdvojila 1,2 miliona dolara kako bi podržala BiH u borbi protiv pandemije korona virusa.

Evropska unija izdvojila je 80,5 miliona eura bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je 7 miliona eura usmjereno za hitne medicinske potrebe.