Prema riječima recenzentice Izabele Kisić, vrijednost ovog policy papera je u tome što autori uzimaju u obzir unutarnji društveno-politički kontekst koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uspjela kapitalizirati za svoje ciljeve. No, ovaj rad pokazuje da Srpska pravoslavna crkva nije isključivo instrument “meke moći”, već pokazuje da SPC u regiji podržava, pa čak i koordinira aktivnosti srpskih organizacija koje se zalažu za jače veze s Rusijom i ruskih organizacija u Srbiji. Također, ova studija o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao instrumentu Kremlja, ima poseban značaj u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Prema riječima drugog recenzenta prof. dr. Dine Abazovića, autori Morrison i Garčević zorno su pokazali da je ‘vjerski nacionalizam pojedinih teologa i svećenika Srpske pravoslavne crkve došao do punog izražaja ne samo u 1980-im i 1990-im godinama, u razdoblju ratova, nego i znatno nakon njega, uključujući i sadašnje vrijeme. Nadalje, zbog svoje dosljednosti i odgovarajućeg vrednovanja razvoja situacije u Crnoj Gori, prof. Abazović toplo preporučuje ovu publikaciju različitoj javnosti, akademskoj i medijskoj javnosti.

Publikaciju možete pročitati na ovoj poveznici.

O autorima:

Kenneth Morrison je profesor historije i voditelj istraživanja na Univerzitetu De Montfort i istraživački suradnik na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti (LSE). Autor je šest knjiga i brojnih članaka i poglavlja u knjigama koji se fokusiraju na modernu historiju i politiku zapadnog Balkana, uključujući ‘Nacionalizam, identitet i državnost u postjugoslavenskoj Crnoj Gori’. Prethodno je bio stručni savjetnik Odbora za međunarodne odnose Doma Lordova za njihovu istragu ‘Velika Britanija i budućnost Zapadnog Balkana’.

Ambasador Vesko Garčević je profesor prakse međunarodnih odnosa na Frederick Pardee School of Global Studies, na Boston Univerzitetu. Tokom svoje diplomatske karijere obnašao je mnoge visoke dužnosti, uključujući poziciju crnogorskog nacionalnog koordinatora za NATO i crnogorskog ambasadora pri NATO-u i Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE). Garčević je svjedočio pred Odborom američkog Senata za obavještajne poslove i Europskim parlamentom o ruskom utjecaju na Zapadnom Balkanu. Autor je više radova o ruskom i kineskom utjecaju, kao i o ulozi pravoslavne crkve u regiji.