Australski parlament usvojio je u četvrtak zakone koji omogućavaju vladi da do dvije godine spriječi povratak osumnjičenih ekstremista kući, uprkos zabrinutosti da bi ovaj potez mogao biti neustavan, prenosi AP.

Senat je usvojio zakone s Laburističkom strankom lijevog centra koja podržava zakon konzervativne vlade.

Zakonodavno vijeće Australije, vodeće nacionalno zagovaranje prava odvjetnika, pozvalo je senatore da predaju zakon odboru umjesto da glasuju za njega.

Senator Rex Patrick htio je da vlada ponudi vlastiti pravni okvir, ali glasovanje o njegovom prijedlogu nije uspjelo. Vlada je odbila predstaviti svoje pravne savjete glavnog odvjetnika, ali je istaknula kako ne uviđa nikakve ustavne zabrinutosti.

“Vlada ima jasne savjete, ovaj zakon je ustavan”, izjavila je u Senatu ministrica obrane, Linda Reynolds.

Patrick je podsjetio Senat na slučaj australskog novinara Wilfreda Burchella, komuniste poznatog po izvješćivanju o korejskim i vijetnamskim ratovima iza komunističkih linija. Australija mu je onemogućila obiteljski posjet, ali povjerljivi dokumenti objavljeni desetljećima kasnije otkrili su da je pravni savjet guvernera bio da Burchell ima pravo vratiti se u matičnu zemlju.

Prema mjerama koje se temelje na britanskom zakonu, svakom građaninu osumnjičenom za ekstremizam bit će privremeno zabranjen povratak u Australiju dok se ne uspostavi zaštita putem “dozvole za povratak”, koja postavlja uvjete za ulazak i boravak osobe u Australiji.

Greg Barns, glasnogovornik australske Unije odvjetnika, izjavio je kako je zakon također dopuštao Australcima da budu protjerani zbog neizravnog sigurnosnog rizika.

“Kada zviždači, medijske organizacije i novinari objavljuju informacije o nedoličnom ponašanju u vojnim operacijama iz prošlosti, takve vježbe su označene kao potpora terorizmu”, navodi se u saopćenju Barnsa.

Skupine za pomoć procjenjuju da je najmanje 50 australskih žena i djece u prepunim sirijskim izbjegličkim kampovima nakon što je “Islamska država” izgubila svoju teritoriju na Bliskom istoku.

Australski premijer Peter Dutton kazao je kako će njegova vlada detaljno razmotriti pitanje repatrijacije Australaca, osobito u slučajevima u kojima se uključena djeca.