Jedan od vođa Al Kaide Kari Jasin, koji se smatra odgovornim za više terorističkih napada ubijen je u napadu američkog drona u Avganistanu, saopštio je Pentagon.

Pentagon je naveo da je Kari Jasin ubijen u napadu američkog drona 19. marta u provinciji Paktika, na istoku Avganistana – koja graniči s Pakistanom.

Kari Jasin, poreklom Pakistanac iz jugozapadne provincije Balučistan, smatra se odgovornim za brojne napade počinjene u Pakistanu. On je optužen da je organizovao napad 20. septembra 2008. na hotel Meriot u Islamabadu u kome su ubijene desetine ljudi, među kojima i dva američka vojnika.

Njemu se pripisuje i da je odgovoran za napad 2009. na autobus koji je prevozio tim igrača kriketa iz Šri Lanke u Lahor, na istoku Pakistana u kome je ubijeno pet pakistanskih policajaca i dvoje civila a šest članova kriket tima je povređeno.

“Smrt Kari Jasina je dokaz je da teroristi koji skrnave islam i namerno napadaju nedužne ljude ne mogu izbeći pravdi”, rekao je američki ministar odbrane Džim Matis u saopštenju.

U međuvremenu je Pakistan počeo izgradnju ograde duž granice s Avganistanom u oblastima gde su po navodima pakistanskih vlasti poslednjih nedelja ekstremisti sprovodili prekogranične napade na kontrolne punktove.

Izgradnja ograde duž sporne granice mogla bi dalje da poveća napetosti između dve zemlje koje se već duže vreme uzajamno optužuju da žmure na delovanje ekstremista duž te porozne granice.

Šef pakistanskih oružanih snaga Kamar Džaved Badžva je objavio da je počela izgradnja ograde u “zonama pod visokom pretnjom” tokom obilaska plemenskih oblasti duž granice, navodeći da je to u interesu obe zemlje.

Pakistan i Avganistan dele granicu dugu 2.400 kilometara koja je poznata pod nazivom Durand linija, povučena u kolonijalno vreme, koju avganistanska vlada ne priznaje.

(27. mart 2017.)