Osobe osuđene za ratovanje na stranim ratištima, njih 12, nalaze se na izdržavanju kazni u zavodima u Zenici, Sarajevu, Bihaću i Tuzli. Dvojica su osuđenika već izdržala kazne. U Sudu BiH dobili su ukupno 25 godina zatvora. Osuđeni za ratovanje u terorističkim organizacijama ne prolaze u zatvorima u BiH kroz program deradikalizacije, a postoje tvrdnje i da oko sebe okupljaju sljedbenike. Razlog je, kako tvrdi BIRN, nedostatak novca.

Osuđeni teroristi

Za povratnike sa stranih ratišta iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da su iznimno radikalizirani i opasni ljudi. “Vrlo ozbiljno shvaćamo povratnike s ratišta jer je riječ o radikaliziranim osobama i jer se tijekom boravka u terorističkim organizacijama nauče dodatnim vještinama koje na razne načine koriste na prostoru ratišta, ali i u Europi”, kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić. Stručnjak za terorizam Vlado Azinović smatra kako osuđenici za ratovanje u Siriji i Iraku mogu u zatvorskom sustavu radikalizirati druge osuđenike jer im lako mogu postati uzori.

“Osuđeni teroristi su druga struktura prijestupnika u odnosu na ubojice, lopove i kriminalce drugih vrsta”, kaže Azinović koji naglašava kako zna da je u zatvorskom sustavu malo psihologa te da se njihova funkcija svodi na ulogu neke vrste “mentalnoga vatrogasca”. Mektić tvrdi kako postoje situacije u zatvorima u BiH da neka osoba radikalizira jednu, pet ili desetak drugih, ali ne želi govoriti o kojim je točno zavodima riječ. Osim što se s osuđenicima ne radi dok izdržavaju kazne, stručnjaci ističu i problem njihove resocijalizacije kada ponovno postanu aktivni dio bh. društva.

Upozorenje zajednici

Azinović navodi kako problem nastaje po izlasku tih ljudi iz zatvora zato što ne postoji komunikacija između zajednica i zatvorskoga sustava.

“Nema prethodnog upozorenja zajednici da za mjesec dana izlazi zatvorenik koji je osuđen kao terorist, a koji se smatra sigurnosnim rizikom. Policija ne dobije tu vrstu obavijesti mjesec ili tri mjeseca prije”, kaže Azinović. Od 2012. do 2016. godine u Siriju i Irak otišlo je oko 180 muškaraca iz BiH te oko 100 žena i maloljetnika. Oko 70 ih je poginulo u Siriji, a 46 se vratilo u Bosnu i Hercegovinu.•

Izvor: Večernji.ba (april 2017.)