U Sarajevu je održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Herccegovine i Vlade Hrvatske, nakon koje su premijeri saopštili da su razmatrana ključna sporna pitanja bilateralnih odnosa i podrške hvatskih vlasti na putu BiH ka EU.

“Nismo zaobišli ni one teme koje duži niz godina su aktuelne između BiH i Hrvatske, pa smo spomenuli i aktuelna pitanja koja su to postala unazad par godina. Dosta dobrih stvari je zaključeno, od činjenice da je bilo riješeno pitanje koje je bilo aktuelno prije mjesec dana – o kupovini nekretnina”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ključni cilj koji BiH vlasti žele ostvariti, naveo je Zvizdić, je što brže članstvo u EU.

Premijer Hrvatske kazao je da je Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH u proteklih nekoliko godina i da je za Hrvatsku važan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

On je naglasio kako od svih očekuju da urede odnose u BiH i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio uređen prije izbora 2018. godine.

Nakon sjednice potpisani su ugovori o strateškom partnerstvu i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, protokol o saradnji u traženju nestalih, sporazum o saradnji u oblasti turizma, te memorandum o saradnji u području mladih.

Zvizdić se juče sastao sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, te su izrazili zadovoljstvo međusobnom saradnjom.

S Plenkovićem su se jučer sastali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s kojim su razgovarali o bilateralnim odnosima, te procesu pripreme odgovora BiH na upitnik Evropske komisije.

Tom prilikom naglašeno je i da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

(10. JUL 2017.)