U proteklih 18 mjeseci u BiH nije zabilježen nijedan novi slučaj odlaska na strana ratišta, pokazala je analiza koju su danas prezentovali predstavnici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN).

U protekle dvije godine procesuirani svi slučajevi počinjenja krivičnog djela terorizma te tako u posljednjih 18 mjeseci nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta. U ovim predmetima procesuirano je 46 osoba, svi su dobili osuđujuće presude, dok je ukupna kazna zatvora izrečena u proteklih 18 mjeseci 30 godina i osam mjeseci.

“U 12 slučajeva priznanja krivice za ovo krivično djelo izrečena je zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja se može otplatiti što se u dva slučaja i dogodilo”, pojasnio je urednik BIRN-a Denis Džidić, dodajući da su istraživali i u kakvim zakonima se služe kazne, ali kakvi su procesi deradikalizacije.

Analiza je urađena u okviru projekata “Osiguranje vladavine zakona” o procesuiranju predmeta korupcije, organizovanog kriminala i terorizma pred Sudom BiH, a bit će dostavljena ambasadama u BiH, Evropskoj komisiji, bh. organizacijama, a dostupna je i cjelokupnoj javnosti na web stranici.

Državno pravosuđe podiglo je osam optužnica za slučajeve korupcije, ali je podignut veoma mali broj optužnica odnosno njih osam od kojih se pet odnose na službenike Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije za primanje dara, navela je novinarka BIRN-a Elameri Škrgić-Mikulić.

Škrgić-Mikulić ističe da su donesene 32 pravosnažne presude i to 25 osuđujućih i sedam oslobađajućih, osuđene su 43 osobe, u 15 predmeta izrečene su i zatvorske kazne.

“Stručnjaci tvrde da veliki broj takvih optužnica na sudu pada jer je koruptivno djelo teško dokazivo, ali i zbog neiskustva tužilaca. I ono što je sada pred sudovima odnosi se na djela službeničke dužnosti gdje se procesuiraju vršioci ili nosioci funkcija u javnoj upravi”, pojasnila je.

Izvor: RSE (29. novembar 2017.)

Foto: Grafikon odlaska militanata ih BiH u Siriji u Irak od 2012-2015, izvor Atlantska inicijativa