Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 22. januara optužnicu u predmetu Munib Ahmetspahić koja optuženog Muniba Ahmetspahića tereti da je počinio krivično djelo Organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, saopštio je Sud.

Optuženi Munib Ahmetspahić je, prema navodina optužnice, radi pridruživanja terorističkim organizacijama “Jabhet al Nusra”, “Al-Nusrah Front” i “ISIL” u dva navrata odlazio na ratište u Siriju u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriji Sirije i Iraka.

“On je postao pripadnik terorističkih organizacija “Jabhet al Nusra”, “Al-Nusrah Front” i “ISIL” koje se nalaze na konsolidiranoj listi osoba i entiteta povezanih sa Al Kaidom, sačinjenoj od strane Komiteta Vijeće sigurnosti UN-a”, navodi se.

Ove organizacije, kako je saopštio Sud, imaju za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka Sirije, a “koje su na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine dana, 30. maja 2013. godine listrirane kao terorističke grupe i organizacije od strane Vijeća sigurnosti UN, a čiji pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjem, protuzakonitim zatvaranjem, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravaju prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, kojim radnjama je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret”.