Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova, nekadašnji gradonačelnik Londona izabran je za nasljednika Therese May. Johnson ovim postaje lider Konzervativne stranke a od sutra i premijer Velike Britanije.

On je u pobedničkom govoru rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

“Cilj je sprovodjenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobeda nad Džeremijem Korbinom. I to ćemo učiniti”.

On je naveo da će doneti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

“Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji”, izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji “niko nema monopol na mudrost”.

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na “izuzetnoj službi partiji i zemlji”.

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku.

U finalnom glasanju Johnson je dobio 92.000 glasova dok je Hunt dobio 46 hiljada glasova od članova Konzervativne stranke. Ukupna izlaznost bila je 87 posto.

Novi britanski premijer upravljat će nacijom od 66 miliona ljudi, ali tehnički, samo je 0.25 posto njih imalo uticaja na izbor zamjenika dosadašnje premijerke Therese May.

Glasanje među zastupnicima počelo je sa deset kandidata, da bi tokom finalnog glasanja među članovima Konzervativne stranke bili izabrani Jeremy Hunt i Boris Johnson.