Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

“Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu”, rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izvještaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocijenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji “ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava”.

On je upozorio i na “političko miješanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji”, navodeći da se jedan uznemirujuć primjer takvog miješanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primjeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, “bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj”.

Bramerc je podsjetio i da se ove godine navršava 25 godina od “mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici”.

Po tužiočevim riječima, to će biti prilika da se, uz podsjećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

“Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno djeluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca”, podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt vijeka od zločina, “hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira” i koje bi “raskinulo sa retorikom prošlosti”.

(09. juni 2020.)