Brigadna generalica Giselle M. Wilz prva je žena koja je obavljala ovu čelnu funkciju u NATO-u u BiH. Danas predaje ovu dužnost svom nasljedniku. U razgovoru za Klix.ba ističe kako su joj kolege ukazale veliko poštovanje tokom rada.

Wilz ima veliko radno iskustvo u vojsci. Čin potporučnice dobila je 1986. i od tada je obavljala razne komandne dužnosti, od komandira voda, komandira detašmana, komandira čete, oficira za operacije, izvršnog oficira, komandanta bataljona, oficira za operacije brigade do komandanta brigade.

“Vjerovatno sam jedna od malobrojnih žena koje se nalaze na tako visokoj funkciji u NATO-u, ali, s druge strane, radila bih na isti način i da sam muškarac. Uslovi i zadaci koji prate tu vrstu posla su isti bez obzira na spol. Istovremeno, ukazano mi je veliko poštovanje i cijene što sam žena i obavljam tu funkciju, i naravno da se prema meni odnose kao prema sebi ravnoj”, rekla je Wilz za Klix.ba.

Bh. institucije marljivo rade na putu ka NATO-u

Tokom svog mandata izgradila je izuzetan odnos s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH te je imala priliku vidjeti OSBiH na obuci i vježbama širom zemlje. Istakla je kako BiH ima vrlo sposobne vojnike, a da su OSBiH ostvarile veliki napredak u okviru NATO programa Partnerstvo za mir.

“Nakon intenzivnog rada i angažmana relevantnih bh. institucija, naš Štab pozdravio je važno usvajanje Pregleda odbrane i Plana modernizacije. Ovo je ključni korak u partnerstvu između BiH i NATO-a, kao i u razvijanju operativnih sposobnosti OSBiH. Kada ovo kažem, mi i dalje ostajemo predani pružati pomoć BiH u implementaciji Pregleda odbrane i Plana modernizacije. NATO saveznici su ovo vrlo jasno istakli tokom sastanka između BiH i Sjevernoatlantskog vijeća 20. juna”, kazala je brigadna generalica.

Na pitanje koliko je BiH daleko ili blizu postanka NATO članice, Wilz je ponovila riječi generalnog sekretara NATO-a koje je izrekao tokom svoje posjete BiH u februaru ove godine, a to je da je sada na liderima BiH da naprave teške kompromise i rade zajedno na dobrobit svih zajednica i svih građana ove zemlje.

“Moj utisak, sve u svemu, je da ljudi u institucijama BiH nastavljaju marljivo raditi na ispunjenju obaveza vaše zemlje u programu Partnerstvo za mir. Dosta toga nije vidljivo široj javnosti, ali vas uvjeravam da je vidljivo NATO-u i mi pozdravljamo političku predanost koja podrazumijeva i implementaciju Pregleda odbrane, kao i napredak postignut u knjiženju vojne imovine, što je neophodno da bi se ispunio talinski uslov i aktivirao Akcijski plan za članstvo. Kako su NATO saveznici istakli 20. juna, nadamo se da će BiH nastaviti kniženje imovine i da će redovno izvještavati saveznike o tom procesu”, naglasila je.

Značajan doprinos BiH NATO-u

Wilz je kazala kako OSBiH već značajno i konkretno doprinose NATO vođenim operacijama kolektivne podrške miru i sigurnosti, čime BiH, ističe, jasno pokazuje da je odgovoran i kredibilan član međunarodne zajednice, te da je sposobna dati aktivan doprinos zajedničkim nastojanjima na uspostavi i očuvanju mira i sigurnosti u svijetu.

“BiH je izrazila namjeru da poveća svoj doprinos u smislu snaga u NATO vođenim operacijama, uključujući dragocjene specijalističke sposobnosti, kao što su deminiranje i uništavanje NUS-a, što bi Saveznici zasigurno pozdravili”, rekla je.

O sigurnosnoj situaciji u BiH kazala je da je naša zemlja prešla dug put u izgradnji svojih sigurnosnih sposobnosti i poboljšanju kapaciteta. Pohvalila je napredak policijskih agencija na nivou države i entiteta u smislu obuke i profesionalizma.

“Potrebna je bolja razmjena informacija, uzimajući u obzir sve tekuće prijetnje. Iako su u BiH ove sposobnosti unapređenje, još uvijek puno toga treba uraditi kako biste se mogli nositi s prijetnjama i izazovima koje danas vidimo u cijelom svijetu. Iz NATO perspektive, mi smo ovdje da damo savjete i pružimo pomoć na reformskom putu vaše zemlje ka NATO-u, koji će, čvrsto vjerujem, donijeti veću sigurnost i stabilnost svim građanima BiH”, rekla je Wilz.

Žene jednako sposobne kao i muškarci

Prije sadašnje dužnosti, general Wilz obavljala je niz dužnosti u Nacionalnoj gardi KoV-a, uključujući operacije suzbijanja narkotika, oficira za smanjenje korištenja narkotika, oficira specijaliste za jednake mogućnosti i radne odnose, oficira zaduženog za 164. borbeni inžinjerijski bataljon, koordinatorice borbe protiv narkotika, direktorice vojne podrške/zamjenice J3, G3 (oficir za operacije) za 141. manevarsku brigadu tokom njihove misije na Kosovu i zamjenice načelnika štaba za operacije Nacionalne garde KoV-a Sjeverne Dakote.

Svim ženama koje žele biti dio oružanih snaga poručuje da su jednako sposobne i uspješne kao i njihove muške kolege, a da je ključna riječ prilika.

“Potrebna je predanost i marljiv rad, i to je tako, bez obzira na spol. Kada govorimo o OSBiH, mislim da dobrо rade, a reći ću vam i zašto. Imate mlade poručnice ili mlade žene komandire voda za koje nema ograničenja kad je riječ o formacijskim mjestima na kojima mogu služiti, tako da imaju više prilika nego što je to bio slučaj kad sam je počinjala vojnu karijeru. Integracija i prilika od samoga početka stupanja u vojnu službu su ključni za razvoj budućih visokih starješina i subjekata odlučivanja. To je prilika njima da steknu isto iskustvo i postignu isti uspjeh kao i njihove muške kolege. Tako da je moja poruka za kraj svim djevojkama koje sanjaju da jednog dana ostvare karijeru u vojsci, da vjeruju u sebe, da se bore za svaku priliku i da dokažu svoje kvalitete i stručnost uprkos preprekama s kojima se mogu suočiti na tom putu” poručila je brigadna generalica.

Izvor: klix.ba (27. jun 2017.)