Britanija je saopštila u ponedjeljak da planiraju da zabrane sva krila Hezbolaha zbog njihovog destabilzujućeg uticaja na Bliskom istoku, tako što će libanski islamistički pokret kvalifikovati kao terorističku organizaciju.

Hezbolah sada čini više od polovine koalicione vlade Libana.

London je već ranije zabranio Jedinicu za unutrašnju kontrolu Hezbolaha i njihovo vojno krilo 2001. i 2008. godine, ali sada žele da zabrane i političko krilo ovog pokreta.

“Hezbolah nastavlja sa naporima da destabilizuje krhku situaciju na Bliskom istoku, i mi više nijesmo u mogućnosti da pravimo razliku između već zabranjenog vojnog krila i njihove političke stranke” rekao je ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Sadjid Javid.

“Zbog svega toga ja sam donio odluku da zabranim grupu u potpunosti,” dodao je.

Hezbolah, šiitska grupa koja ima snažnu podršku Irana već je okvalifikovana kao teroristička organizacija od strane Sjedinjenih Države koje su prošle sedmice iskazale rastuću zabrinutost zbog njihove sve veće uloge u vladi Libana.

Poslanici Hezbolha su to okvalifikovali kao “kršenje suvereniteta”.

Britanski zabran koji će u petak biti na odobrenju u paralamentu znači da svako ko je član Hezbolaha ili poziva na podršku tom pokretu može biti gonjen zbog krivičnog djela, za koji je predviđena kazna i do deset godina zatvora.

U obrazloženju odluke se navodi da ova organizacija nastavlja da nabavlja odružje suprotno konvencijama Savjeta bezbjednosti UN, dok podrškom koju daju sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu produžavaju “sukob i brutalnu represiju i nasilje nad sirijskim narodom”.

Kako navodi Reuters, Hezbolah još nije reagovao na ovaj potez Britanaca, ali je njihov dugodišnji neprijatelj Izael zahvalio Javidu i apelovao na Evropsku uniju da učini isto.

Thank you to the UK and my friend @sajidjavid for deciding to designate all of #Hezbollah as a terrorist group. All who truly wish to combat terror must reject the fake distinction between “military” & “political” wings. Now is the time for the #EU to follow suit! @FedericaMog— גלעד ארדן (@giladerdan1) February 25, 2019

“Svi koji iskreno žele da se bore protiv terora moraju odbaciti lažnu razliku između ‘političkog i vojnog krila'” napisao je izraelski ministar sigurnosti Gilad Erdan na Twitteru dodajući da je sada vrijeme da EU slijedi primjer”.

Hezbolah sada ima 30 ministara u Libanskoj vladi, navjeći broj ikad, sa težnjom da prošire svoju snagu i uticaj u različitim bliskoistočnim sukobima, uključujući i Siriji.