Niti jedan od osam predloženih opcija za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije nije prošao u večerašnjem glasanju britanskog parlamenta.

Opcija carinske unije sa EU odbijena je sa 272 prema 264 glasa, opcija stavljanja bilo kog sporazuma o razlazu na referendum odbijena je sa 295 prema 268 glasova.

Brexitov sekretar Steven Barclay rekao je da su razmatrane razne opcije i da je jasno da nema “jednostavnog puta naprijed”. Prema pisanju Guardiana, Barclay je rekao da je u nacionalnom interesu da zastupnici podrže sporazum premijerke May.

Kako prenosi BBC alternativni plan za Brexit Laburističke stranke koji je je bio povezan sa jedinstvenim tržištem i zaštitom prava radnika, odbijen je sa 307 prema 237 glasova.

Pet drugih opcija, uključujući podršku za izlazak bez sporazuma, prijedlog za ostanak u Evropskom ekonomskom prostoru kao i prijedlog o zaustavljanju procesa izlaska ukidanjem Člana 50, nisu uspjeli da osvoje većinu u parlamentu.

Predsjedavajući Doma John Bercow da je proces na koji su se složili u Domu omogućio narednu fazu debata u ponedjeljak i da nema razloga zbog kojeg se taj proces ne bi mogao nastaviti, piše BBC.