Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt (Džeremi Hant) je u ponedjeljak najavio da će uskoro posjetiti Myanmar i da će otvoriti pitanje slučaja Reutersovih novinara koji su danas osuđeni na sedam godina zatvora zbog izvještavanja o krizi sa etničkom manjinom Rohindže.

Va Lon u Kjav Soe O su prema presudi krivi za kršenje zakona o državnim tajnama kada su istraživali slučaj zločina nad Rohindžama.

“Zatvranje novinara koji pišu o neugodnim istinama je neosnovan napad na slobodu medija, zapravo slobodu svih. Mi ćemo otvoriti ovaj izuzetno važan slučaj dvojice Reutersovih novianara tokom moje predstojeće posjete Burmi (Mjanmar)” napisao je Hunt na Twitteru.

Britanska vlada pozvala je danas na oslobađanje dvojice.

“Novinari u svakoj demokratiji moraju da budu slobodni kako bi obavljali svoju profesionalnu aktivnost bez straha ili zatrašivanja. Presuda podriva slobodu medija u Mjanmaru”, izjavio je portparol britanske vlade i dodao da se traži oslobađanje novinara odmah.

Francuske vlasti izrazile su danas žaljenje zbog odluke suda u Mjanmaru da dvojicu novinara agencije Reuters osudi na po sedam godina zatvora, uz ocenu da to predstavlja “ozbiljno kršenje slobode medija i vladavine prava” u Mjanmaru, prenijela je agencija France Press.

Francuska ponovo poziva za njihovo puštanje na slobodu i na poštovanje njihovih osnovnih prava, kao i na pristup medijima u oblasti Arakan na severozapadu Mjanmara, gde živi muslimanska manjina Rohindža, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.