Vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi “Brzi odgovor 2018.” stigao je sinoć u Sarajevo, saopćeno je iz EUFOR-a.

Vježbom “Brzi odgovor 2018” uvježbavat će se sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provedbu zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog ookruženja.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, koji dolazi sa Kosova da bi podržao ovu vježbu.

Vježba će biti održana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Te Rezervne snage će također iskoristiti priliku da nakon vježbe učestvuju u aktivnostima kombinirane obuke sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojnici koji su stigli iz Britanije su iz Čete C (Čarli) 3. bataljona Padobranskog puka, poznatiji po imenu “The Paras” /padobranci/.

Ovih dana njihova oprema stiže na Međunarodni aerodrom Sarajevo letjelicom “Antonov 124”, jednom od najvećih transportnih letjelica na svijetu.

Ona doprema veći broj vozila Lend Rover, nekoliko velikih kamiona i ostalu opremu koja će ovim vojnicima biti potrebna tokom vježbe.

“EUFOR je veoma zahvalan svojim prijateljima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na ovoj saradnji s obzirom da primaju ovu letjelicu u ovom periodu u kom imaju mnogo posla. Njihov profesionalizam i posvećenost značajan su doprinos uspjehu ove vježbe, saopćeno je iz EUFOR-a.