Povodom Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD), od 7. do 9. maja u Sarajevu, glavni grad Bosne i Hercegovine posjetit će i baronica Catherine Ashton. Catherine Ashton odigrala je ključnu ulogu u svim glavnim diplomatskim izazovima za vrijeme provedeno na vlasti, od 2009. do 2014. godine.

Kao prvi visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, osnovala je Evropsku službu za vanjsko djelovanje, pregovarala o Iranskog nuklearnom sporazumu, te se bavila arapskim proljećem i krizom u Ukrajini. Posebno aktivno je radila na području zemalja zapadnog Balkana, uključujući i podsticanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Svi prisutni na Godišnjem sastanku EBRD-a će danas, kroz poseban događaj, imati priliku družiti se s baronicom Catherine Ashton.

Tom prilikom Ashton će se, kroz razgovor sa glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a, Jonathan Charlesom, osvrnuti na izazove regije, kako one iz prošlosti i one trenutne, tako i one koji se očekuju u narednom periodu.

Izvor: FENA (07. maj 2019.)