Predsjednik Vlade Republike Slovenije Miroslav Cerar boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

S premijerom Slovenije u Sarajevu će se sastati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a protokolom je planiran i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predviđen je i susret premijera Cerara s predsjedavajućim i zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Slovenija je snažan zagovornik puta BiH ka euroatlantskim integracijama, poručio je Miro Cerar, javlja Srna.

Cerar je pred prvu službenu posjetu premijera Slovenije BiH još od 2010. godine istakao da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, te da je intenzivna saradnja razvijena u raznim oblastima, prije svega ekonomiji.

Cerar je za “Dnevni avaz” rekao da će vlastima BiH na putu ka EU biti ponuđena politička podrška i pomoć slovenačkih stručnjaka.

On smatra da je posljednje veliko otvoreno pitanje između dvije zemlje predstavljalo pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke u Sarajevu, koje je uspješno riješeno.

Slovenački premijer je dodao da je do sada isplaćeno 30 miliona eura, te da štediše u BiH mogu biti zadovoljne procedurama i isplatama.

(10. april 2017.)