Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je 34 koalicije za učešće na Opštim izborima 2018. godine, koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Na današnjoj sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerima prijava koalicija, CIK nije ovjerila četiri prijave.

U skladu sa zakonom, CIK BiH, koalicijama čije prijave nisu ovjerene ostavlja rok od dva dana da otklone nedostatke u prijavi, kao što su identičan naziv ili očitovanje u vezi objedinjavanja prijave ili očitovanje u vezi odustajanja od prijave koalicije.

Listu ovjerenih koalicija, CIK će objaviti na svojoj web stranici, u toku dana.

U skladu sa članom 4.13, stav 2 Izbornog zakona BiH, koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu od dana ovjere za učešće na izborima koalicije, do dana ovjere izbornih rezultata. Politička stranka se, kao član koalicije, ne može povući iz ovjerene koalicije sve do ovjere izbornih rezultata, podsjetili su iz CIK-a.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 7. oktobra 2018. godine, podnošenje kandidatskih listi počinje 27. juna i traje do 9. jula do 16 sati, saopšteno je iz CIK-a.

(22. juni 20118.)