Članice Europske unije (EU) u petak (2. kolovoz) će glasovati o kandidatu za direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer su bili neuspješni razgovori o potpori jednoj osobi, rekao je neimenovani dužnosnik francuskog Ministarstva financija.

Isti dužnosnik rekao je da razmatraju pet kandidata, mada će glasovanje u petak biti održano kako bi nova britanska administracija imala vremena nominirati kandidata ukoliko to budu željeli.

“Ministri članica EU suglasili su se nastaviti sa glasovanjem i u nekoliko rundi ako to bude potrebno da bi pronašli europskog kandidata”, naveo je dužnosnik.

Vijeće guvernera Europske središnje banke potvrdio je 25. srpnja nominaciju direktora MMF-a Christine Lagarde za novu šeficu glavne monetarne institucije EU.

Lagarde će krajem rujna ili početkom listopada odgovarati na pitanja zastupnika u Europskom parlamentu, ali to tijelo ne može blokirati nominaciju. Nju su predložili predsjednici vlada zemalja eurozone.

Vijeće Europe, koje čine predsjednici i premijeri članica EU, mora formalno potvrditi njeno imenovanje.

U tom slučaju, Lagarde bi naslijedila Marija Draghija na položaju predsjednika Europske središnje banke 1. studenog i imala bi osmogodišnji mandat koji ne može biti obnovljen.