Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini je u punom jeku, a analitičari kažu da je, makar sudeći prema riječima koje se mogu čuti, najoštrija do sada. Bosankohercegovački političari u izborni proces ušli su bez nužnih promjena izbornog zakonodavstva, što su teme o kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao sa američkom ambasadoricom u BiH, Maureen Cormack​ (Morin Kormak).

RSE: Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini u punom je jeku, ne štede se riječi, a često i uvrede, analitičari kažu biće “najprljavija do sada”. Kako Vi ocjenjujete dosadašnji tok izborne kampanje?

Cormack: Da, zaista, mi dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Da li se radi o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane. Bez obzira da li se radi o proizvodnji oružja “za ne daj bože”, o otcjepljenju, da li govorimo o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju… Ne bi ova kampanja trebala biti o tome.

Ono čemu se nadam u ovoj kampanji jeste da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače.

Ono što sam čula u skorije vrijeme, a vezano za izbornu kampanju upravo je suprotno promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti. Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utiče na demokratske procese u zemlji.

Stoga pozivam sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu ovakve retorike, da više akcenta bace na ono što se dešavalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apeliranja na strah i zastrašivanje.

Otud pozivam građane da 7. oktobra izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje.

RSE: Bosna i Hercegovina je u predizborni ciklus ušla bez nužnih izmjena izbornog zakonodavstva. Bili ste uključeni u iscrpljujuće pregovore, rješenje se ipak nije našlo. Očekujete li da će u oktobru biti formirana nova vlast?

Cormack: U pravu ste. Mi smo zajednički s Evropskom unijom radili na tome da omogućimo dogovor između stranaka kroz pregovore. Kao što sami znate, do rješenja nije došlo. Sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo svih. Važno je nakon izbora fokusirati se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se implementiraju rezultati izbora, na odgovoran i zakonodavan način.

Dugoročno gledano, oni će morati definitivno da se vrate na ova važna pitanja i da Izborni zakon i izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini usklade, kako sa evropskim standardima, tako i sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. A ono što je najvažnije, da se fokusiramo sada na same izbore 7. oktobra i da oni budu održani, slobodni, transparentni i u skladu sa principima demokratije.

RSE: Sjedinjene Američke Države stavile su na crnu listu visokog funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikolu Špirića zbog korupcije. Ta odluka izazvala je buru reakcija prije svega iz SNSD-a i od predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, pa ste, između ostalog, optuženi da je to Vaš “očajnički korak”, te da je to način da se miješate u predizbornu kampanju u BiH? Kako ocjenjujete takve stavove koje smo mogli čuti iz Banjaluke?

Cormack: Ova odluka je odluka državnog sekretara i Ministarstva spoljnih poslova SAD, State Departmenta i zasnovana je na dokazima vezanim za zloupotrebu položaja i korupciju. Ovo je proces koji je trajao nekoliko mjeseci i koji je prolazio detaljnu pravnu analizu.

Postoje navodi da je gospodin Špirić prisvojio ličnu korist dok je obavljao zvaničnu dužnost u okviru Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Ovakvi postupci i odluke predstavljaju zvaničnu spoljnu politiku SAD i apsolutno nisu ni na kakav način, vremenski ni na bilo koji drugi način vezani za politička događanja u zemlji.Naravno, političarima je mnogo lakše tvrditi da se ovdje radi o mojoj ličnoj odluci. Međutim, radi se o zvaničnoj odluci SAD-a. A ono što nam ustvari treba jeste da vidimo da se svi ozbiljno bave rješavanjem pitanja i borbom protiv korupcije, na svim nivoima, na političkom nivou, na nivou vlasti i generalno u čitavoj zemlji.

RSE: U svjetlu toga što ste rekli, koliko ove optužbe koje stižu iz SNSD-a možemo posmatrati i kao dio predizborne kampanje, budući da ih je najviše došlo od gospodina Milorada Dodika, koji je također na crnoj listi?

Cormack: Kao što sam već rekla – ono što vidimo na djelu jeste pokušaj političara da na svaki mogući način odvrate pažnju javnosti od stvarnih važnih pitanja i da je usmjere na ova pitanja koja su manje bitna za njihovu egzistenciju, umjesto da se fokusiraju na ekonomiju i ekonomski razvoj, na omogućavanje socijalnog napretka u zemlji, izgradnji struktura u ovoj zemlji koji će omogućiti bolji život i napredovanje.

RSE: Još jedno veoma aktuelno pitanje za cijelu regiju. Sve češće se pominju nova razgraničenja u regiji poput onog između Kosova i Srbije, a u kontekstu toga i priča šta će biti sa cjelovitošću Bosne i Hercegovine, odnosno može li takav potez izazvati domino efekat koji bi se mogao odraziti na RS. Kakav je stav američke administracije po pitanju eventualnog novog pomjeranja granica na Balkanu?

Cormack: Što se tiče politike Sjedinjenih Američkih Država, ona je više nego jasna i dosljedna bila, a to je da ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i RS-a. Ono što mi podržavamo kada je u pitanju Kosovo jeste definitivno dijalog koji se vodi, za koji smatramo da treba da se vodi dok se ne dođe do rješenja koje će biti plod zajedničkog dogovora obiju strana. Mi svakako pozdravljamo ulogu koju Evropska unija igra u tim razgovorima.

Što se tiče naše politike, mi smo dosljedni. Naša politika je dosljedna kada je u pitanju podržavanje i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna država koja se sastoji od dva entiteta. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na otcjepljenje.

RSE: Više puta, naročito u posljednje vrijeme, upozorili ste da Bosni i Hercegovini nije potrebna nova kriza. No, čini se da je ova zemlja u konstantnoj političkoj krizi. Ko je po Vašem mišljenju odgovoran za to?

Cormack: Ja mislim da građani ove zemlje najbolje znaju ko je odgovoran. Percepcija jeste takva da se ovdje održava taj osjećaj konstantne krize. Naravno, odgovorni su političari, oni koji žele da zadrže postojeće stanje i da zadrže moć i one dobiti i koristi koje su ostvarili od stanja kakvo jeste. Održavanjem takvog stanja sprečavaju i reforme i napredak ove zemlje. Ja mislim da ova zemlja ima ogroman potencijal, i to sam mnogo puta rekla.

Mislim da bi uz prava djela i pravi način djelovanja ova zemlja u narednih pet godina mogla da ostvari ogroman napredak. Ono što je potrebno ovoj zemlji jesu iskreni i dobri lideri, lideri na koje se zemlja može osloniti i oni koji će je voditi na putu reformi ka boljitku. I ja se zaista nadam da će ovi izbori biti prilika za građane da odbace takvu vrstu retorike i takvu vrstu govora, i da će izabrati one lidere koji će se baviti stvarnim pitanjima i povesti ih naprijed.

Izvor: Radio Slobodna Evropa