Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Reks Tilerson poručio je crnogorskom premijeru Dušku Markoviću da Vašington nije zaboravio Zapadni Balkan čijoj je stabilnosti Amerika “snažno” posvećena, saopšteno je posle susreta dva zvaničnika u ponedeljak, prenosi Beta.

Marković se susreo sa Tilersonom tokom posete SAD. Američki državni sekretar ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sprovođenje reformi “u cilju dalje demokratizacije društva, u čemu će SAD i dalje pružati snažnu podršku Vladi Crne Gore”, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Tilerson je čestitao Crnoj Gori na odluci da uđe u NATO i naglasio da veruje da će se Podgorica “odgovorno odnositi prema obavezama koje prostiču iz članstva”, navodi se u saopštenju.

Crnogorski premijer je u intervjuu za “Glas Amerike” rekao da očekuje da u ova dva dana Španija završi procedure oko ratifikacije Protokola i nakon toga brzo dostavi potvrdu SAD, odnosno Stejt dipartmentu.

“U ovom momentu, dogovoren je termin u Vašingtonu da Crna Gora svoje instrumente potvrđivanja dostavi 5. juna, što znači da ćemo tad postati formalna članica NATO-a. U Briselu na samitu ćemo praktično učestvovati kao članica NATO-a, verujem da će nam mesto biti kao članice, između Holandije i Luksemburga, ali ne bismo imali ništa protiv da naša stolica bude na prethodnoj poziciji, između stolice predsednika SAD i premijera Velike Britanije. Dakle, zaista veliki i istorijski trenutak za Crnu Goru, 25. maj u Briselu, i još jedan važan dan – formalizacija članstva 5. juna, a potom i svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sedištu NATO-a u Briselu”, rekao je Marković.

Crnogorski premijer je informisao državnog sekretara SAD i o “pritiscima kojima je Crna Gora izložena od strane Rusije, kako u susret parlamentarnim izborima prošlog oktobra, tako i nakon toga”.

“Vlada Crne Gore je bila strpljiva i uzdržana u odgovorima na brojne napade i provokacije ruske strane. I dalje smo spremni da sa Rusijom gradimo korektne odnose na osnovama ravnopravnosti i uvažavanja interesa obe strane”, rekao je premijer Marković, navodi se u saopštenju.

Značajan deo razgovora premijer Marković i sekretar Tilerson posvetili su mogućnostima intenzivnije ekonomske saradnje. Crnogorske reforme su neophodan uslov za stvaranje povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog ambijenta koji najpouzdanije privlači strane investitore, saglasili su se sagovornici.

(09. maj 2017.)