Skupština Crne Gore danas će na Cetinju glasati o Protokolu o članstvu u NATO, čime se završava nacionalna procedura pristupanja Sjevernoatlanskom savezu.

Protiv dnošenja te odluke u Skupštini je najveći dio opozicije koja traži referendum o stupanju u NATO. Dio opozicije, predvođen Demokratskim frontom (DF), zato je za danas njavio protest na Cetinju.

Sjednici će prisustvovati 46 od 81 poslanika, pošto od oktobarskih, parlamentarnih izbora Skupštinu bojkotuje cijela opozicija.

Sjednica Skupštine zakazana je za 14 sati, a protest Fronta za 13 sati na Cetinju.

Ustav ne obavezuje vlasti da raspišu referendum o stupanju u NATO, ali su se na takav vid potvde te odluke do sada odlučile svega tri od 28 članica tog saveza.

Da bi Crna Gora i formalno stupila u Alijansu, potrebno je da Protokol potvrde sve zemlje-članice, poslije čega bi generalni sekretar NATO-a trebalo da joj uputi formalni poziv za prijem.

Crna Gora očekuje da će na predstojećem samitu NATO, krajem maja u Briselu, učestvovati kao punopravna članica.

U Prijedlogu zakona kojim se potvrđuje Protokol o članstvu u NATO se, pored ostalog, navodi da “poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i sigurnosne interese”.

Ugovorom se strane obavezuju da mirnim sredstvima rješavaju svaki međunarodni spor, u koji bi mogle da budu uključene, i da se u međunarodnim odnosima uzdržavaju od prijetnje silom ili upotrebe sile na bilo koji način nespojiv sa ciljevima Ujedinjenih nacija, navodi se, između ostalog, u Prijedlogu zakona.

Na osnovu Povelje NATO, strane su se saglasile i da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati da predstavlja napad na sve članice tog saveza, te da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, i pojedinačno, i zajedno, preduzeti potrebne mere, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja sigurnosti.

(28. april 2017.)