Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je za Klix.ba kako BiH neće protjerivati ruske diplomate zbog slučaja Skripalj na teritoriji Velike Britanije.

Crnadak je rekao kako nije bilo nikakvih inicijativa da se bilo koji ruski diplomata u Bosni i Hercegovini proglasi personom non grata, odnosno nepoželjnom osobom.

“Mi s velikom pažnjom pratimo čitav ovaj slučaj i posebno reperkusije koje on ima u smislu diplomatskih odnosa Velike Britanije i Rusije. Međutim, nismo imali nikakvih zvaničnih zahtjeva. Bez obzira na sve to, mislim da je situacija kod nas jasna”, kazao je Crnadak.

On dodaje da aktivnosti vezane za protjerivanje ruskih diplomata nisu jedinstven stav Evropske unije te da je do sada 14 zemalja, a koje su članice Evropske unije, slijedilo politiku protjerivanja diplomata.

“Izražavamo zabrinutost što se pojavilo tako opasno hemijsko oružje i što je upotrijebljeno na teritoriji Evrope. Mi sigurno ne bismo ulazili u takve aktivnosti kao što je protjerivanje diplomata”, rekao je Crnadak za Klix.ba.

Brojne evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države donijele su odluke na osnovu kojih će biti protjerano više od stotinu ruskih diplomata u koordiniranom odgovoru na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog obavještajca u Velikoj Britaniji početkom mjeseca.

Ovim mjerama pridružila se i Australija koja će protjerati dvojicu ruskih diplomata. Vlasti Australije poručile su da će poduzeti dodatne mjere, kao što je bojkotovanje Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine održava u Rusiji.

(28. mart 2018.)