Crnadak o slučaju Prilepin: Primili smo rusku notu

0
751

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je da je Ministarstvo primilo notu ruske strane zbog zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu ruskom piscu Zaharu Prilepinu i odgovor će dostaviti u što kraćem roku.

“Najkasnije do ponedjeljka poslaćemo dopis Obavještajnom odboru u kojem su Denis Zvizdić (predsjedavajući Savjeta ministara BiH), Mirko Šarović (ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH) i Vjekoslav Bevanda (ministar finansija i trezora BiH) i zatražićemo informaciju u vezi sa ovim slučajem, a oni će zatražiti informacije od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA). Kada dobijemo sve informacije, proslijedićemo ih ruskoj ambasadi u BiH. To je minimum diplomatske kulture”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Ruski novinar i književnik Jevgenij Prilepin, zaustavljen je u četvrtak na graničnom prelazu Rača između Srbije i BiH, a bio je na putu za Banjaluku gdje je trebao da ima nastup u okviru manifestacije Kočićev zbor.

Prilepinu, koji kao pisac koristi ime Zahar, zabranu u Bosnu i Hercegovinu izdala je OBA, “kao čovjeku koji predstavlja prijetnju za bezbjednost i međunarodne odnose te zemlje”.Zahar Prilepin bio je aktivno angažovan na strani proruskih separatista u regiji Donjeck u Ukrajini u borbi protiv ukrajinskih vlasti.Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik osudio je zabranu ulaska Prilepinu nazvavši je sramnom, nedopustivom i uperenom protiv prijatelja RS-a.

Dodik je u Banjaluci trebao da uruči Prilepinu Orden Njegoša prvog reda za, kako je objavila SRNA, “priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Ruske Federacije i RS-a”.